A nedves tájaktól a szovjet éráig

<p>Március 21-én Andrzej Wajda lengyel rendező Walesa &ndash; A remény embere című életrajzi drámájával kezdődik a 21. Febiofest nemzetközi filmfesztivál. Az idei szemle vendége lesz Pálfi György rendező, akinek két rövid- és négy nagyjátékfilmjét sorolták be a programba. A kínálatban szerepel Szász János A nagy füzet című mozgóképe is.</p>

A számokat nézve a Pozsonyban 21-én kezdődő és 27-éig tartó szemle 17 szekcióban 140 filmet mutat be a Lumiere és a Mladosť moziban, valamint néhány filmklubban. A fővárosból több vidéki helyszínre is elviszik a szemlét, köztük Kassára, ahol március 27-től 30-ig tart a Febiofest, amely a szlovák film mellett a kortárs lengyel mozgóképre fókuszál. Válogatás európai fesztiválokrólA Panoráma szekcióban olyan alkotásokat soroltak be, amelyeket már bemutattak a kontinens valamelyik rangos fesztiválján, nálunk azonban még nem láthattuk. Wes Anderson vígjátéka, A Grand Budapest Hotel a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a Zsűri Nagydíját. A film a boldog békeidőkben játszódik. Az arisztokrácia egyik kedvenc helyén, az elegáns Grand Budapestben a híres főportás, Gustave (Ralph Fiennes) belekeveredik az évszázad festményrablásába, ami kihat a szálloda valamennyi vendégére. David Wnendt német rendező tavaly forgatta Nedves tájak (Feuchtgebiete) című filmjét, Charlotte Roche német író azonos címmel megjelent bestsellere (egyesek szerint botrányregénye) alapján. A film (ahogy a regény is) nagyon megosztja a közönséget, mivel leplezetlenül beszél a szexualitásról. A női testtel és testnedvekkel, főleg az intim részekkel kapcsolatos diszkrét dolgokat tárgyalja ki, nevén nevezve azokat. Elég annyit tudni, hogy a történet főhőse, a 18 éves Helen egy intim borotválkozás során olyan súlyos fertőzést kap, amellyel kórházba kerül. Titkait Robinnal, az ápolóval osztja meg, akinek tabuk nélkül beszél a legintimebb kérdésekről is. Magyar filmek blokkjaPálfi György nagyjátékfilmjei közül a Final Cut – Hölgyeim és Uraim, a Nem vagyok a barátod s a már klasszikusnak számító Taxidermia és Hukkle című mozgóképeket, a Született lúzer című vígjátéksorozatból pedig az Ászpóker és az Ember legjobb barátja című epizódot láthatja a pozsonyi közönség. A Panoráma szekcióba sorolták be Szász János A nagy füzet című filmjét. A Febiofest a filmművészet közelmúltban elhunyt két nagy alakjáról is megemlékezik. Jancsó Miklósra az 1968-ban forgatott, legendás Fényes szelek című filmdrámával, Philip Seymour Hoffmanra pedig a Jack csónakázni megy című 2010-es vígjátékkal emlékezik. V4-es rövidfilmek versenyeA szemle idei újdonsága a V4-es alkotók rövidfilmjeinek versenye, amelyben a magyar színeket Szirmai Márton Grimm Café című animációs filmje, Arányi Vanda és Oláh Judit Loop című rövidfilmje, Tóth Barnabás Újratervezés című kisjátékfilmje, Ferge Roland El című diplomafilmje, valamint Zurbó Dorottya Vasárnapi ebéd című dokumentumfilmje képviseli. Végül két értékes régebbi opus. Az Ukrán alkotók a szovjet filmekben elnevezésű szekcióban szerepel Alekszandr Aszkoldov A komisszár című munkája, a szovjet újhullám jelentős alkotása, amely több mint két évtizedig dobozban volt. Vaszilij Picsul A kis Vera című szovjet drámája 1988-ból azért kavart nagy vihart annak idején, mert kendőzetlenül mutatta be a szovjet kisember mindennapjait.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?