A Nap körül, a slágerlisták élén

Az R.E.M. az elmúlt tizenöt évet összegző kiadványok: az In Time című slágergyűjtemény, az In View című klipválogatás és egy koncertfilm, a Perfect Square után új stúdióalbummal jelentkezett.

Az Around The Sun című korong az elmúlt héten az angol nagylemezlista élén nyitott. Az amerikai értelmiség kultuszzenekara tizenhét dicsőséges év után, 1997 végén a dobos, Bill Berry kiválásával trióra fogyott, és a következő évben megjelent kísérleti, posztrockos hangzású Up című albummal sikerült elveszítenie rajongótáborának tetemes részét is. De aggodalmunk felesleges volt, a klasszikusabb dalformákhoz viszszakanyarodó 2001-es Reveal szépített a helyzeten, a mostani pedig a zenekar eddigi legsikerültebb lemeze. Egységes hangulatú és egységesen magas színvonalú album. A tizenhárom középtempós felvétel az előző két albumnál kevesebb elektronikát, több akusztikus hangszert és több vokált használ, valamint továbbviszi az elmúlt években előtűnt The Beach Boys-hatást, amely főleg az optimistább hangvételű dalokban érzékelhető. A politika is visszakerült Michael Stipe dalszövegeibe A Reagan-korszakot végigharcoló zenekar ilyen részletesen legutoljára a Green című album idején fejtette ki a véleményét a politikai helyzetről, ami az 1988-as választások előtt jelent meg, amikor még az idősebbik Bush futott a republikánus színekben. Az első kislemezdal, a Leaving New York a város előtt rója le tiszteletét, a lendületes akusztikus gitártéma körül lassan elhatalmasodó elektronikus lüktetés jellemezte Final Straw az iraki háború hajnalán született meg, a szintén akusztikus gitárra íródott I Wanted To Be Wrong a hajdani amerikai álmot ütközteti a mai agresszív időkkel, az album egyik legjobb dalának számító The Outsiders második tételében pedig a sztárvendég, Q-Tip, az A Tribe Called Quest egykori vezére Martin Luther King félelem nélküli eszményét idézi meg. Stipe a fekete rapperrel együtt vett részt nézőként azon a Radiohead-koncerten, amely rádöbbentette, hogy vissza kell kanyarodnia a politikához. Az Around The Sun a komoly témák ellenére a végén, a címadó dalban optimista kicsengést kap. Mire a Föld a következő kört megteszi a Nap körül, remélhetőleg a helyzet is javul. (est alapján p)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?