Kultúra

A nagymester, avagy az eltűnt idő nyomában

Az utóbbi időben több kiváló, saját hazájában jelentős sikereket elért ázsiai rendező rukkolt elő nemzetközi projektekkel. Elég, ha Chan-wook Park Stokerjére vagy Joon-ho Bong Snowpiercer című filmjére gondolunk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. október 6. 16:36

A kínai történelem háborúkkal tarkított évtizedein átívelő film mégsem mondható hagyományos értelemben vett életrajzi filmnek. A főhős, Ip Man életútjának bemutatása eszköz, és a film a szűkebb kontextusból kilépve a konfucionizmusból táplálkozó kung fu életfilozófiáját mutatja be szemléletesen. (Erre utal az is, hogy a kezdeti elképzelések szerint a film címében többes szám szerepelt volna.) Ha ragaszkodunk a műfaji besoroláshoz, a legtalálóbb már csak ezért is a kung fu-film meghatározás lenne, noha formailag merőben más kivitelezéssel találkozunk, mint a rendező korábbi, Az idő homokja (Ashes of Time) című eposzában. Míg ez utóbbi film harcjeleneteit a zseniális Christopher Doyle kamerája erősen impresszionisztikus, lassított stílusban, a technikát a hangulat kedvéért háttérbe szorító módon tálalta, addig A nagymester harcai koreográfiájukban is felettébb lenyűgözőek. Ami nem meglepő, hiszen ezeket Woo-ping Yuen, a Mátrix és a Kill Bill nemzetközi hírnevű koreográfusa jegyzi.
 
A törékeny pillanat
A kung fu jeleneteken ugyanaz érezhető, mint az egész filmen: Wong Kar Wait csak az adott pillanat érdekli, a maga lenyűgöző megismételhetetlenségében. Ahogy a rendező erősen stilizált formában igyekszik megörökíteni a kulcsmozdulatokat, melyekből a mindent elsöprő lendület születik, úgy próbálják a szereplők is megzabolázni az időt ‒– mindhiába. Visszatérő motívum ez Wong Kar Wai filmjeiben, erre emlékeztet minden: a Csungking Expressz konzervjeinek szavatossági idejétől kezdve a Vadító szép napok óráinak számlapjáig. A film hősei olyan döntéseket kénytelenek hozni, melyek visszafordíthatatlanok, az igazi kérdés pedig az, hogyan tudnak tetteik következményeivel élni.
 
A törékeny pillanat tisztelete azonban látszólag a rendező részéről sem következmények nélküli, hiszen ha jobban belegondolunk, alig találunk a filmben olyan jelenetet, mely a cselekményt időben előbbre vinné. A jelenetek között legtöbbször pusztán egy fekete hátterű felirat tájékoztat minket arról, mi is történt időközben, ami sajnos azt eredményezi, hogy a történetvezetés viszonylagos linearitása ellenére is igencsak zavaros. Ráadásul a váltások nehezen illeszthetők egységes koncepcióba, hiszen egyszer arról tájékoztatnak minket, hogy Ip Man a háborúban elveszítette két lányát, majd valamivel később csak arról, hogy új igazolványt kapott. Ezt tekinthetnénk tudatos rendezői döntésnek, de elgondolkodtató, hány olyan elvarratlan mellékszál került a filmbe, melynek dramaturgiai szerepét csak találgatni lehet.
 
Négy óra helyett
Ezzel kapcsolatban talán mélyebb összefüggéseket világít meg az a tény, hogy a film eredeti vágása a hírek szerint négy óra hosszú, míg a hongkongi verzió 130, a hozzánk eljutott film pedig 123 perces. Ennél is megdöbbentőbb, hogy az amerikai közönség számára készült változat még rövidebb, mindössze 108 perc. Közismert tény, hogy nálunk, Közép-Kelet-Európában a nemzetközi cégek élelmiszer-ipari termékei gyengébb minőségű összetevőkkel kerülnek piacra, mint tőlünk nyugatabbra. Nem nehéz analógiát vonni, és felismerni, hasonló jelenségről van szó, azzal a különbséggel, hogy esetünkben a rendezőelv a gazdasági tőke helyett a bourdieu-i kulturális tőke, illetve annak bizonyos vonatkozásai. Beszélhetünk persze eufemisztikusan „fogyasztói preferenciákról”, azonban ez sem változtat a tényeken: az amerikai kultúrkörből származó közönség nem befogadó a filozofikus tartalmú, meditatív művészfilmekre.
 
DVD-re várva
Pedig a látottak alapján A nagymester (melyet teljes valójában alighanem nagyon kevesen láttak) minőségében nem lóg ki Wong Kar Wai nagyon erős életművéből. A párbeszédek, sőt, gyakran a küzdelmek, de még a hallgatások is mély gondolatokat közvetítve járják körül az elmúlt idő, a száműzöttség és a szerelem témáit. A vizuális megjelenítés egyszerűen lenyűgöző, mesterien stilizált minden jelenet az elsőtől az utolsó percig. Csak hát végig azt érezzük: alighanem van ezekből a jelenetekből még jó néhány, melyekkel kiegészülve összeállna előttünk a nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem epikus történet is. Legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy ‒ egy bővített DVD-lemez formájában ‒ megkerül az eltűnt idő, mely az ázsiai mozi nagymesterének legújabb művéből a mozikban kimaradt.
Janković Dávid
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

hc dac

GALÉRIA: Szoros meccsen kapott ki a HC DAC, az utolsó meccsre marad a döntés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.