Kultúra

A migrénes fejfájás kezelése

Alig akad ember, akinek életében legalább egyszer ne fájt volna a feje. Hogy tenni tudjunk ellene, fontos jellemezni: hol, hogyan, milyen gyakran, mennyi ideig tart, van-e bevezető vagy kísérő tünete, kiváltja-e valami? A pontos diagnózis felállítását neurológus szakorvosra kell bízni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2001. szeptember 29. 08:00

Alig akad ember, akinek életében legalább egyszer ne fájt volna a feje. Hogy tenni tudjunk ellene, fontos jellemezni: hol, hogyan, milyen gyakran, mennyi ideig tart, van-e bevezető vagy kísérő tünete, kiváltja-e valami? A pontos diagnózis felállítását neurológus szakorvosra kell bízni. Korszerű módszerekkel állapítja meg, hogy a fejfájás migrén-e vagy sem.

A migrén az esetek 90 százalékában 25-35 év között alakul ki először, a nőknél kétszer olyan gyakori (15 százalék), mint a férfiaknál. Jellegzetessége, hogy visszatérő fejfájásrohamok formájában jelentkezik.

Dr. Jarmila Bujdáková neurológus szerint a betegek zöme tájékozatlan, ezért számtalan fájdalomcsillapítóval próbálja kezelni fejfájását. Az öngyógyítás viszont káros, gyógyszerfüggőséghez vezethet – magyarázta azon a szimpóziumon, amelyen a GlaxoSmithKline gyógyszertársaság bemutatta a legújabb, sumatripan hatóanyagú migrénellenes szerét. A migrénben szenvedők ismerik a hatóanyagot, eddig tabletta vagy injekció formájában használták. A korszerű orrspray azoknak felel meg, akik hányinger miatt nem vehetnek be pirulát, illetve, külső tényezők miatt, időben nem adhatják be maguknak az injekciót. Az orrspray 15 percen belül hat, használata egyszerű. A megfelelő tájékoztatás érdekében a gyógyszertársaság migrénvonalat létesített 0903/ 999 666-os telefonszámmal, a www.migrena.sk. honlapon pedig az érdeklődők a betegség előfordulásának okairól, a gyógymódokról kaphatnak értékes információkat, sőt megvitathatják gondjaikat a szakértőkkel.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?