A Metercia és a bányászat

<p>Pozsony. Február 16-án, 16.30 órakor nyitják meg a Brämer-kúria termeiben A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Gömör című tematikus kiállítássorozatának első rendezvényeként a Rozsnyói Metercia, valamint Az öntvény varázsa című kiállítást.</p>

KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ

A két kiállítás a Rozsnyói Bányászati Múzeum és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma együttműködéséből jött létre.

A Rozsnyói Metercia a gömöri bányászat történetét hivatott bemutatni a nagyközönség és a szakma részére. A Szepes–Gömöri Érchegység déli nyúlványai gazdag ércelőfordulásaikkal alapozták meg a gömöri bányászat kialakulását, ami évszázadokon keresztül meghatározta a környékbeli települések fejlődését.

Rozsnyót mint régi bányahelyet először III. András király birtokadományozási okiratában említik Rosnoubana néven. A 11. és a 13. században Thüringiából, Sziléziából és Szászország területéről német bányászok vándoroltak be, hogy az iparágat fellendítsék. A céhszerű bányászközösség vallási alapokon működő testvéri egyletet hozott létre. A jótékonykodási, önsegélyező szervezethez a kis- és törpevállalkozókon kívül vagyontalan, bérmunkában dolgozó bányászok is csatlakoztak.

A páratlan, dokumentatív értékű alkotást Szent Anna harmadmagával vagy ennek rövidített latinos változatával, Metercia néven említi mind a művészettörténet, mind a bányászattörténeti szakirodalom. A táblaképet valószínűleg a fentebb említett vallásos társulat festtette fogadalmi ajándékként a rozsnyói egyház javára. Az L. A. monogram mögé rejtőző ismeretlen művész törekvése a Szentháromság dicsőítése, valamint ennek hátterében a bányász-kohászmunka megörökítése volt.

S hogy miért Szent Anna? A középkori bányász létfenntartása érdekében igyekezett megnyerni a földöntúli hatalommal rendelkező lények jóindulatát, amihez a Biblia és a keresztény egyházi irodalom a patrónusok bő választékát kínálta a szentek és a boldogok köréből. A festmény névadó főalakját, Szent Annát a bányászok tartották védőszentjüknek. Tiszteletét a német telepesek még óhazájukból hozták magukkal, ahol kiterjedt kultusznak örvendett. Nemcsak a gazdag érclelőhelyek megtalálásához, hanem a mélyben leselkedő számtalan veszély elkerüléséhez is Szent Anna és a többi védőszent jóindulatára nagy szükségük volt a bányászoknak.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum kurátorai készítették elő a vas feldolgozását, megmunkálását bemutató kiállítást, melyet Az öntvény varázsa címmel mutatnak be a múzeum átriumában.

A Szlovák érchegység vasércbányászata a 13. században kezdett fellendülni. A völgyekben a 14. század elején, kihasználva a vízi energiát, olvasztókemencék és vasfeldolgozó hámorok létesültek. Írásbeli adat először 1344-ben Csetneken említ hámort, majd a Rimavica, a Csetnek és a Sajó folyók völgyei és mellékágai váltak a régió legjelentősebb vasgyártó központjaivá. A kemencék majd ötszáz évig üzemeltek, és a bennük gyártott vassal egész Magyarországot ellátták.

A kiállítások február 16-tól április 28-ig, 10.00 és 17.00 óra között (kedd kivételével) tekinthetők meg a Brämer-kúriában. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?