A menekültválságról szóló dokufilm kapta a Berlinale fődíját

Berlin. Az európai menekült-válságról szóló Tűz a tengeren (Fuocoammare) című olasz– francia dokumentumfilm kapta a legjobb filmnek járó Aranymedvét a 66.

Berlin. Az európai menekült-válságról szóló Tűz a tengeren (Fuocoammare) című olasz– francia dokumentumfilm kapta a legjobb filmnek járó Aranymedvét a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon szombaton.

Az olasz Gianfranco Rosi rendezése „elsöpörte” a zsűrit, és képviseli mindazt, amiről a Berlinalénak 2016 februárjában szólnia kell – mondta a díjátadó gálán Meryl Streep amerikai színésznő, a nemzetközi zsűri elnöke. Gianfranco Rosi dokumentumfilmjéhez egy éven át követte az Olaszországhoz tartozó, Tunézia és Szicília között nagyjából félúton fekvő Lampedusa sziget életét és a menekülteket mentő olasz parti őrség munkáját; amelyet az első kritikák szerint szívszorító és lélegzetelállító felvételekkel mutat be.

A zsűri nagydíjával – egy Ezüstmedvével – a többi között a Senkiföldje című Oscar-díjas alkotásáról ismert bosnyák rendező, Danis Tanovic Halál Szarajevóban című filmjét tüntették ki. A legjobb rendezésért járó Ezüstmedvét a francia Mia Hansen-Loeve kapta A jövő című filmjéért. A legjobb női alakításért járó Ezüstmedvét Thomas Vinterberg dán rendező A kommuna című filmjének egyik főszereplője, Trine Dryrholm vehette át, a legjobb férfi alakítás díját az Inhebbek Hedi című tunéziai versenyfilm főszereplője, Majd Mastoura kapta. A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüstmedvét A szerelem egyesült állama cím lengyel film rendező-forgatókönyvírójának, Tomasz Wasilewskinek ítélte oda a zsűri.

A fesztivál alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal egy 482 perces fekete-fehér filmet, Lav Diaz Fülöp-szigeteki rendező Altatódal a szomorú misztériumnak című munkáját tüntették ki. Ezt az elismerést évről évre olyan filmek kapják, amelyek a zsűri szerint új távlatokat nyitnak a filmművészetben. A legjobb elsőfilm 50 ezer euróval járó különdíját az Inhebbek Hedi című film – Mohamed Ben Attia rendezése – érdemelte ki, amely egy kényszerházasság elől menekülő fiatalember történetét beszéli el. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?