A médián kívül is van élet a zenében. Franciaországban.

Párizs |

<p>A média érdeklődése nélkülözhetetlen követelménynek tűnik ahhoz, hogy manapság egy fiatal művész sikeres legyen, sokan viszont úgy lettek nemzetközileg is ismertek, hogy nem csupán a tévék és rádiók nem favorizálták őket, de ők maguk sem szorgalmazták különösebben a megjelenést az elektronikus felületeken.</p>

A párizsi Le Figaro csokorba gyűjtötte azokat a ma már jórészt nemzetközi hírességnek számító francia énekeseket, akik szinte a média "ellenében" váltak sztárokká, sőt akár médiasztárokká is.

Hubert-Félix Thiéfaine például közéjük tartozik, bár nem járta végig a szokásos állomásokat, mielőtt elnyerte volna a legtekintélyesebb francia zenei trófeát, a Victoire de la Musique nevezetű, a Grammy-díjhoz hasonló elismerést. Noha ritkán tűnik fel a képernyőn, Thiéfaine már évtizedek óta a francia zene megkerülhetetlen szereplője.

Nem tipikus Gérard Manset pályája sem. Húszegynéhány lemeze jelent már meg, de kerüli a kamerát, sőt a nyilvános fellépéseket is. Manset különben nemcsak zenész, hanem festő és fényképész is: ha őt magát nem is nagyon látni, műveit annál inkább.

Az Europe-1 rádió zenei kritikusa, Thierry Lecamp a rejtőző művészek közé sorolja a Tryo együttes tagjait is, akik nem voltak hajlandók részt venni a promóciós adásokon: beérték a szájról szájra terjedő elismeréssel és hangversenyeik helyszíni sikerével. Miután dalaik nem egyszer a média torzulásai-torzításai ellen tiltakoznak, egy népszerűsítő adásban való részvétel ellenkezett volna elveikkel.

A ma már a legnépszerűbb világsztárok közé tartozó angol énekesnő, Adele kezdetben kifejezetten kerülte a reklámfellépéseket, első albuma, a "19" megjelenésekor a minimálisra szorította az ilyen adásokat. Ám francia reklámkörút nélkül is 40 ezer CD-t adott el a gallok földjén. Mára viszont a francia rádiók egyik kedvence és részt vesz a Canal+ televízió Grand Journal című műsorában.

Thiéfaine-hoz hasonlóan a francia rock olyan csillagainak koncertjei, mint Dominique A, hiába aratnak rendre közönségsikert: a tévék nem kapkodnak utánuk. Az adók menedzserei szerint "túl bonyolultak" vagy éppen túl sziruposak, ezért nem érdeklődnek eléggé a nézők, a hallgatók. A veterán rocker, Dick Rivers ma is megtölti a termeket, de a nagy showműsorokban ritkán tűnik fel.

A Le Figaro összefoglalója szerint a zenében van élet a tévén kívül is - legfeljebb egy kissé nehezebb kivívni az elismertséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?