A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Kender mint méheledel
Ha az elvetett kendert méhek táplálására szántuk, akkor csak júniusban vessük el, hogy virágzásuk augusztusra essék, mikor a méhek már kevés virágport lelnek.

Kerékpártisztítás
Kell hozzá tisztítórongy, petróleum, benzin, kefék.

Kender mint méheledel

Ha az elvetett kendert méhek táplálására szántuk, akkor csak júniusban vessük el, hogy virágzásuk augusztusra essék, mikor a méhek már kevés virágport lelnek.

Kerékpártisztítás

Kell hozzá tisztítórongy, petróleum, benzin, kefék. A gumikarikákat vízzel mossuk le, de minden más részt petróleumba vagy benzinbe mártott ronggyal nedvesítünk meg és másikkal törölünk át. A hátsó kerék láncát futtassuk át petróleumos rongyon, az egész kereket gyapjúronggyal töröljük át. Nézzünk át minden csavart, a gumi épségét, a gépezetét és végül kenjük mindenütt, ahol érintkezési pont van, jó gépolajjal. A láncot triklóretilénnel tisztítjuk, vagy áztassuk egy éjszakára petróleumba, és azután hagyjuk jól megszáradni. A gumiszalagnak nem szabad olajhoz érni, és tisztítás után jól fújjuk fel. Rozsdától úgy óvjuk meg a kerékpárt, hogy a belső, nem nikkelezett részeket jól beolajozzuk. Valahányszor a gép megázott, teljesen szárazra kell törölni puha rongygyal. Az esetleges rozsdafoltokat petróleummal vagy terpentinnel dörgöljük ki.

Kesztyűk tisztítása

A svéd bőrkesztyűket úgy tisztítjuk, hogy tiszta rongyra fektetjük és tej, szalmiákszesz meg feloldott szappanforgács keverékébe mártott szivaccsal mosogatjuk. Azután lenvászonnal szárítjuk és szellőztetni felakasztjuk. Néha megdörzsölgetjük. Végül síkporral (federweiss) dörzsöljük be kívül-belül.

Szarvasbőrkesztyűt nagyon sokféle módon lehet mosni.

1. Jó háziszappannal. 1 liter forró vízben elkeverünk egy evőkanál szalmiákot, a kesztyűt a szappannal jól beszappanozzuk és a vízben többször átnyomogatjuk. A ba lfelét ugyanígy kinyomkodjuk, beszappanozva. Azután felhúzzuk, szál irányában tiszta ronggyal megdörzsöljük és felakasztjuk száradni. Cérnakesztyűt is lehet így mosni.

2. Langyos vízbe egy kanál szalmiákszeszt, ugyanennyi stearinolajat teszünk. Ebben nyomogatjuk ki a kesztyűt, ha piszkos, két ilyen lében is. Öblíteni nem szabad. Szárítás után megdörzsöljük, hogy puhuljon.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?