A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Kávékrém likőr
15 gr világosbarna pörkölt és megdarált kávé, fél gr. vaníliaeszszencia, 3,5 deci 30 fokos alkohol, 40 deka cukor, 4,5 dl víz kell hozzá.

Kávékrém likőr

15 gr világosbarna pörkölt és megdarált kávé, fél gr. vaníliaeszszencia, 3,5 deci 30 fokos alkohol, 40 deka cukor, 4,5 dl víz kell hozzá. A darált kávét 2 dl alkohollal és 1 dl forró vízzel leöntve, 8 napig igen meleg helyen vagy napon hagyjuk állni, hogy jó kivonatot adjon, azután adjuk hozzá a többi kelléket. Utána leszűrjük.

Kefe

Miről ismerhetjük meg a kefe minőségét? Milyen keféket válasszunk különböző célokra? Ruhakefének csak tiszta lószőrkefét vegyünk. Bútor- és hajkeféléshez sörtekefét. Minél rövidebbre van vágva, annál erősebb. Jó kefe az, amely nem csak ragasztva van. A fogkefét csak préselik. Sohase vegyünk fanyelűt! A konyhakefék rostból vagy gyökérből készülnek, figyeljünk arra, hogy anyaga egyfajta és ne kevert legyen. Kefeseprőt lószőrből, padlókefét sörtéből készítenek. A fehér sörte a legjobb.

Kefék tisztítása

Haj-, ruha- és bútorkefék minden piszkot magukba szednek, tehát nagyon hamar zsírosodnak, piszkolódnak. Az ilyenfajta kefét sohase tisztítsuk vízzel, mert az szétáztatja, tönkreteszi. Mielőtt bármiben is kimosnánk, sűrű fogú vasfésűvel fésüljük ki. A vasfésűt minden egyes húzás után áttöröljük. Azután a kefét egy darab papír fölé tartjuk, és kezünkkel ráveregetünk, de magát a kefét nem veregetjük a papírhoz. A kefék kimosása úgy történik, hogy lapos edénybe benzint töltünk, ebbe állítjuk a kefét, pár percig ázni hagyjuk benne, azután tiszta, nem bolyhosodó ruhával áttöröljük. Szokták még a kefét melegített lisztben és korpában is tisztítani, de ez nem olyan célravezető. Meglágyult kefét mártsunk timsóoldatba, ettől megkeményedik. Keféket mindig betakarva tegyünk el, és sohase fektessük a sörtés felére. A cipőkefét is meg kell tisztítani időnként. A közönséges drótozott keféket langyos, szódás vízben szappannal mossuk meg és felállítva gyorsan megszárítjuk. A finomabb cipőkeféket is úgy kell kezelni, mint a ruhakeféket. A fogkeféket minden egyes használat után alaposan öblítjük és felállítva vagy felakasztva szárítjuk.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Kefélés

Minden túlzott kefélés árt a szövetnek. Rászáradt sarat és más piszkot előbb le kell kaparni, csak azután kefélni. Ha a ruha vagy kabát nagyon poros, előbb kívül-belül ki kell porolni, azután erős, kemény kefével keféljük, mert az hamarabb megtisztítja, míg a lágy kefe széjjeldörzsöli a szálakat, a port, piszkot pedig bedörzsöli a ruhába, ahelyett hogy eltávolítaná. Könnyű szövetruháknál többnyire elég, ha alaposan kirázzuk őket, legfeljebb a varrásoknál, a ruha szegélyénél kell átkefélni.

Bársonyt: a visszáján könnyedén kiporolunk, azután vászonronggyal vagy bársonykefével, szál ellenében keféljük ki.

Selyemfélét: műselyemholmit csak kirázunk, azután lágy selyemronggyal töröljük végig. Csak a szegést kell átkefélni, mert ott nagyon sok por gyűlik meg.

Férfiruhákat nagyon gondosan kell kefélni, mert varrásaikban rengeteg por gyűlik össze, ami erősen hozzájárul a szegés, felhajtáskopásához, különösen a nadrág alján. Éppen ezért belülről is ki kell kefélni. A zsebeket is kifordítani, mert a meggyűlt por nemcsak koptat, hanem nagyszerűen vonzza a molyokat és más kártékony férgeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?