A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Játékkártya tisztítása
Egy teáscsésze vízben feloldunk egy kávéskanálnyi kámforszeszt, és ebbe a folyadékba mártott rongygyal lemossuk a kártyákat, azután síkporral dörzsöljük át őket.

Jég
A jég könnyebben szétreped, ha kötőtűt szúrunk bele. Minél frissebb a jég, annál inkább.

Játékkártya tisztítása

Egy teáscsésze vízben feloldunk egy kávéskanálnyi kámforszeszt, és ebbe a folyadékba mártott rongygyal lemossuk a kártyákat, azután síkporral dörzsöljük át őket.

Jég

A jég könnyebben szétreped, ha kötőtűt szúrunk bele. Minél frissebb a jég, annál inkább.

Jég eltartása a háztartásban

Kis jégmennyiséget erős ruhába takarva összetörünk, azután porcelántányérra 1-2 literes közönséges cserepet állítunk, és arra fehér flanelldarabot kötünk úgy, hogy tölcsérszerűen belelógjon a cserépbe, de fenekét ne érje. Ebben a flanelltölcsérben egész nap eláll a jég.

Jégkészítés

Házi használatra kisebb menynyiségű jeget következőképpen készíthetünk: agyagedénybe fél kiló kénsavat, 1/4 liter vizet, 150 gr kénsavas szódát öntünk. Ebbe a keverékbe állítjuk a kisebb edényt, mely vízzel van tele. Betakarjuk és forgatjuk. Néhány perc alatt megfagy a víz a kisebb edényben, a keveréket pedig egymás után többször is felhasználhatjuk.

Jég-kölnivíz

Kedvelt szer fejfájás ellen. Úgy nyerjük, hogy 100 gr jó kölnivízhez 2 gr mentolt ö

Jégszekrény

Hetente legalább egyszer ki kell meleg vízzel mosni, és alaposan szellőztetni. Ősszel pedig, mikor a nyári folytonos használat véget ért, alaposan ki kell takarítani.

Jodoformszag eltávolítása kézről

Kezünket előbb szappannal, majd ecettel mossuk le. Szekrényekből terpentines víz tünteti el a szagot.

Jövedelembeosztás

A racionális háztartásvezetés megkívánja, hogy a háziasszony a rendelkezésére álló anyagiakat ne ösztönszerűen, hanem bizonyos tervszerűséggel ossza be. Ha e szerint a beosztás szerint látja el a családját, akkor biztosítva van a család békéje, nyugalma, ellenkező esetben pedig anyagi leromlás lehet a felületes anyagi gazdálkodás eredménye. A jövedelembeosztás családok szerint más és más. Egyik család kénytelen nagyobb lakást tartani, a másiknak aránylag szebben kell ruházkodnia, a harmadiknál – ahol talán egy gyengébb szervezetű családtag van, az élelmezésre kell többet tölteni. Minden helyzetnek megfelelő jövedelem-beosztást tehát nem is lehet megszabni, hanem a családi életviszonyainak tekintetbe vétele mellett lehet csak a helyes jövedelembeosztást elkészíteni. Általában az a megállapítás, hogy a jövedelemnek legfeljebb 20-25 százalékát szabad lakásra, 25-30 százalékát élelemre költeni. A fennmaradottakat egyéb szükséges kiadásokra kell beosztani. Az észszerű háztartásvezetésnek még a rendszeres – ha még oly egyszerű – háztartási könyvelésben kell megnyilvánulnia, mert csakis a naponta feljegyzett adatok adnak tiszta képet a család anyagi helyzetéről, és csupán a háztartási könyvvezetéssel tudjuk kiadásainkat ellenőrizni.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Juhzsír

...melyet rendszeresen, mint a juhhús kellemetlen járulékát tekintünk, éppen úgy felhasználható, mint minden más zsiradék, ha olvasztott állapotban (pl. mint pecsenyezsír) néhány csepp ecetet vagy olivaolajat teszünk hozzá. Az ecetet és olajat előzőleg nagyon jól összekeverjük, és azután öntjük bele a forró juhzsírba, ha kisebb mennyiségű, villával, ha nagyobb mennyiségű habverővel dolgozzuk bele.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?