A legtöbb esetben telitalálat

Sose zárulhat mindenki kedvére egy verseny. Az Oscar-gála sem. Bár a szobrocskák az esetek zömében oda kerültek, ahova jósolgatták, ahová várták, s az Amerikai Filmakadémia tagjainak ítéleteivel úgy-ahogy egyet is lehet érteni, csalódások és csalódottak azért vannak – mindig vannak.

Sose zárulhat mindenki kedvére egy verseny. Az Oscar-gála sem. Bár a szobrocskák az esetek zömében oda kerültek, ahova jósolgatták, ahová várták, s az Amerikai Filmakadémia tagjainak ítéleteivel úgy-ahogy egyet is lehet érteni, csalódások és csalódottak azért vannak – mindig vannak. Mi, magyarok egy kategóriában mindenképpen más eredményt reméltünk, hiszen igencsak drukkoltunk Annette Beningnek, akit Szabó István Csodálatos Júlia című filmjében nyújtott alakításáért jelöltek a díjra a legjobb színésznő kategóriában. Azért is reménykedhettünk, mert korábban az Aranyglóbuszt neki ítélték, s a „legenda” szerint ez már jelzi az Oscar-díjak sorsát is. Hát ezúttal és ebben a kategóriában nem úgy alakult. Bár minden bizonnyal megérdemelten kapta meg a legjobb színésznőnek járó szobrot Hilary Swank a Millió dolláros bébi című film főszerepéért, nagyobb lenne az örömünk, ha Annette Beninget jutalmazzák, mert az ő Oscar-díja mindenképpen emelte volna a magyar film presztízsét is.

Mi az abszolút győztest, vagyis Clint Eastwood Millió dolláros bébi című rendezését még nem láthattuk, csak annyit tudunk róla, hogy egy mogorva bokszedző és egy női bokszoló nem mindennapos küzdelméről szól a megmaradásért ringen belül és ringen kívül. ĺgy látatlanban is elfogadhatjuk a filmakadémia tagjainak döntését, hogy a nagy rivális, az Aviator és a Clint Eastwood-opus között úgy osztotta meg a szobrocskákat, ahogy. Mivelhogy a Millió dolláros bébi (amelynek hét jelölése volt) a művészi díjakat kapta: a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színésznő, a legjobb epizodista színész, az Aviator (tizenegy jelölés) főként a technikai díjakat – s ez utóbbi esetében így van rendjén. Martin Scorsese filmje olyan igazi hollywoodi óriásprodukció, mint például a Titanic vagy Az angol beteg – mindhárom megtörtént eseményt dolgoz fel, s mindhárom az írói-rendezői fantáziával hígítja és alakítja az eredeti sztorit. És a Titanichoz hasonlóan az Aviator is hatalmas „építészgárdával” dolgozott, látványban, kivitelben valóban pazar alkotássá szerkesztették a filmet: nem véletlen, hogy olyan kategóriákban tudott győzni, mint a legjobb látványtervezés, a legjobb operatőr, a legjobb jelmez, a legjobb vágás (bár az ollóval még lehetett volna finomítani a produkción). Azért egy művészi díjat is inkasszált a Scorsese-mű: Cate Blanchett lett a legjobb epizodista színésznő. Katharine Hepburnt kelti életre, s valóban beletalált a legendás színésznő gesztusaiba. Jócskán elkeseredhetett Leonardo DiCaprio, akit nagy esélyesnek tartottak a legjobb színész kategóriában. A Titanickal is közel volt az Oscarhoz, az Aviatorral is, ám megint lecsúszott. Holott az Aviatorban nyújtott alakításával – különösen az őrület határán egyensúlyozó figurát hozva, vagy a bírósági tárgyalás jelenetében – megmutatta, hogy nem akármilyen színész.

Várható volt, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategóriában A belső tenger viszi el az Oscart. Alejandro Amenábar filmje ugyanis szépen, hollywoodiasan van „megcsinálva”. Érdekes-érzelmes sztori az eutanáziáról monumentális képekbe csomagolva, Javier Bardem remek alakításával.

A múlt év nagy filmjét, a Tróját a legjobb jelmez kategóriában jelölték, s bár óriási lehetősége adódik egy ókorban játszódó történelmi kaland jelmeztervezőjének arra, hogy valóban varázslatosan öltöztessen, ezúttal az akadémia tagjai szerint ez nem sikerült anynyira, mint az Aviator tervezőjének. Az ő kosztümei lettek a nyerők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?