A legendás producer 90 éves

dd

Quincy Jones leginkább arról híres, hogy ő fedezte fel Michael Jacksont, illetve ő találta ki a We Are the World projektet. De ne érjük be ennyivel, mert sokkal gazdagabb életút áll a ma 90 éves művész mögött.

Zenekarvezető, zeneszerző, lemezkiadó, magazinalapító, multimédia vállalkozó, humanitárius és szociális ügyek szervezője, sikeres üzletember, film- és tévéproducer, fiatal tehetségek felfedezője. Ismert és ismer mindenkit, aki az elmúlt hét évtizedben bármilyen módon alakította a világ kulturális arculatát. A névsor Are- tha Franklintől, Pablo Picassotól, Leni Riefenstahltól kezdve Charles Aznavourig, Jack Nicholsonig, Steven Spielbergig, Miles Davisig és Barack Obamáig tart.

Chicagóban született, később a nyugati partra, Seattle-ben költözött, ahol gospel kórusban énekelt, elkezdett trombitálni és nem utolsó sorban életre szóló barátságot kötött az amerikai soulzene óriásával, Ray Charlesszal.

Pályáját a bebop korszakban kezdte és az évtizedek során szinte minden zenei műfajt kipróbált. Nyitottságának köszönhetően a kortárs köny- nyűzene egyik legnagyobb alakja lett. Olyan inspiratív zenei hibridek megalkotója, amelyekben a jazz, a pop, a soul, a hip-hop, a funky, az R&B, a rock, az afrikai vagy a brazíliai zene fuzionál. Mindezt gyakorlatilag az összes létező adathordozón – beleértve a bakelitlemezt, CD-t, filmet, videót, DVD-t és a digitális platformokat – hozzáférhetővé tette. Számos mozifilm és tévésorozat létrehozása is az ő nevéhez fűződik.

Első afroamerikaiként lett a Mercury Records alelnöke. A 60-as évek hollywoodi filmjeinek zenéjébe neki köszönhetően szólalt meg a jazz és a soul. Közel 70 filmhez írt zenét és legalább 100-nak volt a producere vagy zenei rendezője, később saját filmes cége révén kiadója (Hidegvérrel, In the Heat of the Night, Mackenna aranya, A kaktusz virága, Az olasz meló, Gyökerek, Bíborszín). Róla is több film készült, néhányban maga is feltűnt színészként.

A kilencvenes évek végén Bono és Bob Geldof társaságában a Vatikánban II. János Pál pápával tárgyalt a harmadik világ országainak humanitárius helyzetéről. Később az USA nem hivatalos kulturális nagykövete lett, és személyesen lobbizta ki Obama elnöknél, hogy létrehozza a kabineten belül a művészetek titkárságát.

Néhány évvel ezelőtt online jazztévét indított, ahol a világ legnagyobb jazz-zenészeinek koncertfelvételei streamelve elérhetőek.

„Szinte minden sikerült, amit elterveztem, csak egy dolog maradt ki az életemből. Soha nem tanultam meg autót vezetni.” – mondta egy interjúban az amerikai és az egyetemes zene reneszánsz embere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?