A hetedik művészet tükrében

könyv

Úrilány szobát keres címmel ő készítette az első filmet Zilahy Irénnel. Ő volt a gyártásvezetője a harmincas évek legnagyobb magyar filmsikereként meghirdetett Nem élhetek muzsikaszó nélkülnek. Az általa vezetett Focus produkció Fizessen, nagysád! címmel az első magyar „sztárfilmet” készítette el.

Radó István nevét harmincas évekbeli filmplakátok hirdetik. A magyar irodalom krémjével (Ignotus Pállal, Lengyel Menyhérttel, Kosztolányi Dezsővel) ugyanolyan szilárd kapcsolatot ápolt, mint a filmvilág új sztárjaival (Jávor Pállal, Muráti Lilivel, Kabos Gyulával, Latabár Kálmánnal). Jogot tanult a budapesti tudományegyetemen, aztán hírlapíró lett, majd különböző filmszaklapok munkatársa. Stan Laurel és Oliver Hardy tőle kapta a csak magyar nyelvterületen használatos Stan és Pan nevet. 1911-ben Mozivilág néven indított lapot, 1928-tól a Mozi Élet kiadója volt. A Magyar Mozisok Zsebkönyve is az ő nevéhez fűződik, akárcsak az első magyar filmlexikon, amely 1942-ben látott napvilágot.

A magyar filmújságírás egyik úttörője volt Radó István, de forgatókönyveket és szakkönyveket is írt. 1927 és 1940 között a Metro-Goldwyn-Mayer filmvállalat budapesti dramaturgjaként dolgozott. Mivel a Tanácsköztársaság idején a magyar mozik, a filmipar államosításáért küzdött, s termelőbiztosként azok szocializálását irányította, 1919-ben rövid időre internálták. Származása miatt (1891-ben született Kisvárdán, ahol a rabbi Rosenblüth Jekisziel Zise néven jegyezte be a hitközség anyakönyvébe) a zsidó törvényeket követően hivatalosan nem dolgozhatott a filmszakmában, ennek megszegéséért 1941-ben is internálták.

Egy filmdramaturg emlékei címmel a Magyar Művészeti Akadémia kiadásában nemrég megjelent könyvben, amelynek bevezetőjét Búza Péter írta, az első ötven oldalon követhetjük nyomon Radó István életútját. A továbbiakban már a visszaemlékezéseit olvashatjuk, amelyek ugyancsak izgalmas oldalai a magyar filmgyártás történetének. Filmfordítói munkájáról szóló írásában említi meg Váci Dezsőt, aki a harmincas évek végén jutott komoly pozícióhoz a filmiparban. 1912-ben, a Mozivilágban jelent meg első filmcikke, 1939-ben pedig már a Magyar Filmnek, a Filmművészeti Kamara hivatalos lapjának a felelős szerkesztője. „Itt már részt vett a lap hasábjain az akkor célirányos uszításban. A felszabadulás után kivándorolt, Csehszlovákiában élt, de már Vac- lav Dezső néven, és pozsonyi magyar lapok munkatársaként halt meg.”

A színes fátyol című Garbo-film kapcsán a közvetett reklám szerepéről írt. „Abban az időben a napilapok megállapodtak egy-egy előkelő szállodával, ahova külföldiek jártak, illetve a szállodák portásaival: ha érdekes vendég jön hozzájuk, jelentsék a szerkesztőségnek. A Gellért Szálloda portása Az Estnek adta a jelentéseit. Erre alapoztam a kampányt, természetesen az akkori rovatvezetővel – de csakis ővele – megbeszélve a dolgot.” És részletesen elmeséli: angol kosztümöt és utcai cipőt viselő, sűrűn lefátyolozott hölgy érkezett egy nap a Gellért Szállóba. A hotelportás úgy látta – és azonnal jelentette is Az Estnek: szerinte Greta Garbo a hölgy, és már ki is vette a két napra lefoglalt első emeleti, erkélyes szobáját. A mozirovat-vezető egy angolul és németül is beszélő, fiatal újságírót küldött a szállodába azzal az utasítással, hogy a lehető legtöbbet megtudja róla. Vegye fel vele a személyes kapcsolatot, és írjon róla egy szép színeset. Mire az ifjú hírlapíró megjelent a Gellértben, a hölgy már javában ebédelt, és egy cseppet sem törődött az érdeklődő fiatalemberrel. Nem sokkal később taxit hívott, és elrobogott. Késő estig várakozott a „zárkózott, hideg viselkedésű művésznőre”, de hiába. A riportból semmi sem lett. Másnap reggel, amikor újra próbálkozott, a hölgy arra kérte, hagyja őt békén, kár minden szóért, különben is már délelőtt elutazik. Mindentől függetlenül délben Garbo Budapesten volt (?) címmel már meg is jelent a cikk, külön kiemelve, hogy Garbo különböző színű fátylakat visel. A közönség, a lap olvasói meg is állapították, hogy a Garbo rejtélyes látogatása már A színes fátyol című filmjének szólt. Ezt nevezte Radó István nagyszabású közvetett reklámnak, amely a film sikerét szolgálta.

Külön fejezet szól a könyvben az akkori filmszakma nagyon drágán megfizetett ellenségéről, a cenzúráról.

„A megvásárolt film egy példányát az előleg lefizetése után, a cenzúrára való bemutatás céljaira a külföldi filmtulajdonos a magyar cég rendelkezésére bocsátotta, és a film vételára csak a cenzúra döntése után vált esedékessé, ha a filmet nem tiltották be. Volt eset, amikor egy vállalkozó majdnem teljesen tönkrement a cenzúra szeszélyei következtében.”

Radó István, a Filmember 1910-től 1947 áprilisáig mindent pontosan dokumentált. Visszaemlékezéseiben a magyar filmszakma már-már feledésbe merült eseményeiről és izgalmas egyéniségeiről is hírt ad. Egy letűnt kor, a magyar történelem talán legviharosabb évtizedének drámai fordulatai elevenednek meg előttünk – a „hetedik művészet” tükrében.

 

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?