A hazai magyar irodalom mindenese

d

Közelgő 75. születésnapja alkalmából a Magyar Televízió M5 csatornája szeptember 22-én, vasárnap 13.55-kor levetíti a Dunaszerdahelyen élő Tóth László költőről, irodalomtudósról és műfordítóról készült portréfilmet. 

Az 55 perces film 2022-ben készült a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusportréi sorozatában, címe Az itt és az ott, avagy Átváltozások, rendezője Medgyesi Gabriella. „Budapest, Izsa, Komárom, Pozsony, Dunaszerdahely... 75 – de igazából 100-120 – év sorozatos identitásküzdelmei Közép-Európa nagyjából 50 kilométer széles és 200 km hosszú sávjában” – vallja a főszereplő. 

A József Attila-díjas művész Budapesten született, de egész életében Szlovákia magyarlakta régióihoz kötődött, és irodalomszervezőként rengeteget tett az itteni magyar költők, írók magyarországi érvényesülése, valamint a szlovák szerzők műveinek magyarországi népszerűsítése érdekében. „Tóth László a szlovákiai magyar irodalom mindenese. Ugyan folyamatos mozgásban telt eddigi pályája és élete, de minden egy irányba mutatott: a saját költői életmű megépítése mellett a szlovákiai magyar irodalom értékeinek föltárása, közvetítése és elismertetése felé” – áll az ismertetőben.

A filmet kétszer is megismétlik: szeptember 28-án 7.55-től, illetve a koránkelők kedvéért 29-én hajnali 4 órától. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?