A ház és a Cigány a fődíjasok

Pozsony |

<p>Kedden este a Szlovák Nemzeti Színházban adták át a Szlovák Filmakadémia 2012-es, Nap a hálóban díjait. Az idei díjátadót az tette „történelmivé”, hogy ötven éve készült a szlovák újhullám meghatározó alkotása, Štefan Uher Nap a hálóban (Slnko v sieti) című mozgóképe.</p>

Mondhatni, az elvárásoknak megfelelően találtak gazdára a szobrocskák. A fő díjak között Zuzana Liová A ház és Martin Šulík Cigány című munkája osztozhatott. A házat a legjobb filmnek, a Cigányt a legjobb rendezésnek minősítették. A jelöltek listáján ugyancsak erőteljesen szerepelt Peter Bebjak Barackliget című rendezése, jelentős nevezéseit azonban nem sikerült díjra váltania.

Az alakításdíjakat Zuzana Liová „házépítő” csapata vehette át: a legjobb női főszereplő Bárdos Judit, a legjobb férfi főszereplő Miroslav Krobot, a legjobb férfi mellékszereplő Marek Geišberg, a legjobb női mellékszereplő Taťjana Medvecká lett.

Zuzana Liová a legjobb forgatókönyv díját is átvehette.

Martin Šulík csapata is szaporán gyűjtötte a szobrocskákat: a Cigány zenéjéért Vladimír Godár, kosztümterveiért Katarína Hollá, operatőri munkájáért Martin Šec lett Nap a hálóban-díjas, de magkapta a díjat a film a hangtechnikáért és a vágásért is.

Sajnálatos vesztese lett a nemzeti filmdíjnak Mariana Čengel Solčanská Legenda a repülő Cipriánról című, pazar kivitelű munkája, a legjobb látványért járó szobrot ugyanis elvitte előle Jan Švankmajer és Veronika Hrubá a Megélni az életet című filmmel.

Maga a gála nem volt igazán élvezhetően élő. Legendás kockákból összeállított filmmozaikokkal idézte fel a szlovák mozgókép évtizedeit az ötvenes évektől napjainkig. Piros Mercedesszel vonultak be a színpadra az egyes évtizedek meghatározó színészegyéniségei, akik meghajlás után helyet foglaltak a nézőtéren: ez volt az összes élő produkció, vagyis csak a jelenlétnek tapsolhatott a tisztelet. Az előre gyártott hangalámondásos konferanszié is megteremtette a maga hibáit: a protokoll szerinti névsor alapján „a technika” bejelentette az „igazoltan” távolmaradókat is.

Lényeg azonban, hogy a filmek győztek. S hogy a díjazottak az akadémia tagjainak jó döntéseiről győztek meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?