Kultúra

A háló mint biztonság és csapda

Duplán prezentálta Kossuth-díjas koreográfusát a Nemzeti Táncszínház. Frenák Pál ott mutatta be Spid_er című alkotását, az előadás előtt pedig a róla szóló könyvvel találkozhatott először a közönség.
author
Szabó G. László

2022. június 29. 14:45

ww
Lőrincz Emma és Anibal des Santos a végzetes pillanatban    (Bobál Katalin felvétele)

Frenák olvasva is izgalmas, nem csak a színpadon. Gondolatait szavakban is ugyanazzal az intenzitással, sűrű tartalommal képes kifejezni, mint mozdulatokban. Gazdag életút, tömény élményanyag segíti őt abban, hogy koreográfiáival maradandót alkosson, de beszélgetőtársként, itt és most a Horváth Nóra nevével jegyzett Frenák Pál Abécédaire-je című kötetben is ugyanazzal az őszinteséggel tárulkozik ki, mint minden egyes darabjában. Azok, akik pályakezdése óta figyelemmel kísérik munkásságát, tudják: ő az a művész, aki úgy beszél magáról, hogy közben nekünk tesz fel kérdéseket. Így válhatott korunk egyik legizgalmasabb koreográfusává, egy új mozgásnyelv precíz kidolgozójaként a kortárs tánc megkerülhetetlen alkotójává.

Horváth Nóra filozófust, a Széchenyi István Egyetem docensét és a győri Műhely kulturális folyóirat főszerkesztőjét húsz éve foglalkoztatja Frenák Pál művészi tevékenysége. A Spid_erben filozófiai konzultánsként is közreműködött. Mint írja: az első előadás, amelyet Frenáktól látott, a Káosz volt, ami elemi erővel hatott rá. Történt mindez 2004-ben, azóta nem tágít a társulat mellől. Százharminc oldalas (magyar és angol nyelvű) értekezésében rávilágít Frenák és Gilles Deleuze, a neves francia filozófus egészen sajátos kapcsolatára, a „fontos Monsieur” gondolkodására, kinek szavaiból a magyar táncművész bátorságot merített első munkáihoz, önfeltárulkozásához. Mozgásvilágát azóta is a hitelesség, a szenvedély, az emóciók kavalkádja, a gondolati sokszínűség jellemzi.

„Érzelmi kötődés és valamiféle rezonancia nélkül a racionalitás nem visz közelebb a koreográfus világához. Éppen ezért könyvünk nem kíván lineáris felépítésű, didaktikus segédletet adni Frenák darabjainak az olvasásához. Fenntartom a többszörös olvashatóság elvét. Ugyanakkor rávilágítok azokra a képekre, fogalmakra, eseményekre és gondolatokra, melyek az évtizedek során kialakították a kritikusok által olykor Frenák-szótárnak nevezett egyedi kifejezésmódot” – írja a szerző, majd afféle „frenáki idegenvezetőként” kalauzolja végig olvasóját a koreográfus érzelmi-érzéki-gondolati labirintusán. A traumákat megélt, korlátok közé szorított gyermek vergődéseiben, a lelki és fizikai fájdalmakkal kínlódó felnőtt ember belső világában merülünk el, miközben sorra születnek meg előttünk Frenák koreográfiái, amelyeket gazdag képanyag tesz láthatóvá az exkluzív kiállítású kötetben.

A pókok egyedi világa régóta foglalkoztatja a művészt. Különös rovarral állunk szemben. Azon a hajszálvékony szálon lebeg, amelyet a saját nyálából teremtett, és létrehoz egy csodás birodalmat, egy körbehatárolt világot, amelyben teljes életet élhet. Szeret, gyilkol, szaporodik és elpusztul. Ezt vetíti rá Frenák az emberi világra, ebbe húz bele, ebben mutat meg bennünket, embereket, ebben a magunk által szőtt, veszélyes hálórendszerben. Nietzschétől Szepes Máriáig sokakat megérintett a póktematika, a szerelmi vágy, a pusztító vágy, a mindent elsöprő vágy lüktető ereje, az izgalom, a borzadás feszültsége, a félelem, a megszállottság, a bekebelezés őrjítő egybeolvadása. Ahány pók, annyiféle emberi karakter népesíti be Frenák óriási, egész színpadot betöltő hálóját. Egy pók, két pók, három pók, sok pók mutatja meg magát. Magatartásformák, harmonikus kapcsolatok és veszedelmes viszonyok rajzolódnak ki előttünk, vonzások és taszítások, ölelések és vad indulatok, majd a végén az önkívületig fokozódó, szerelmi halált hozó együttlét. A magasból érkező, a mindent akaró, nagy méretű nőstény magához vonzza a kiszemelt hímet, majd miután egyesül vele, szétmarja, szétroppantja, szétrágja, vérét szívja, s otthagyja. De még mielőtt távozna, megrázza alatta a hálót, hogy ezzel is jelezze: ennyit ért a násza.

Maurer Milán, Lőrincz Emma, Anibal dos Santos, Esterházy Fanni és a többiek káprázatos tánca a Spid_er. Valóban úgy közlekednek a térben, mint pók a hálójában. Azzal a természetességgel, azzal az animalitással, azzal a gyorsasággal. Elképesztő fizikai teljesítmény mindegyikük részéről, hogy a néző a legteljesebb illúziót kapja tőlük. S távozóban egy életre megjegyzi: a háló nemcsak biztonság – csapda is.

 

A szerző a Vasárnap munkatársa

dddd
Frenák Pál a könyvbemutató után         (Somogyi Tibor felvétele)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.