A Gyűrűk ura győzött

London. Öt díjat kapott A Gyűrűk ura vasárnap este Londonban a brit filmakadémia díjainak (Bafta) kiosztásán. A Gyűrűk ura mesebirodalmáról szóló alkotás nyerte a legjobb film díját.

London. Öt díjat kapott A Gyűrűk ura vasárnap este Londonban a brit filmakadémia díjainak (Bafta) kiosztásán. A Gyűrűk ura mesebirodalmáról szóló alkotás nyerte a legjobb film díját. A brit író és nyelvészprofesszor, John Ronald Reuel Tolkien trilógiájának első része alapján forgatott filmmel Peter Jackson elnyerte a legjobb rendező díját, s e film kapta a legjobb maszk és jelmez díját, valamint a különleges látványtervért kijáró elismerést.

A legjobb külföldi filmnek a mexikói Amores Perrost, Alejandro González Inárritu rendező művét minősítette a bírálóbizottság.

Három díjat kapott – a legjobb zenéért, a legjobb hangmérnöki munkáért és a legjobb férfi mellékszereplő (Jim Broadment) alakításáért – a Moulin Rouge című zenés játék.

A Joanne Kathleen Rowling regényéből készült Harry Potter-filmet nyolc kategóriában jelölték, azonban egyetlen díjat sem kapott.

A legjobb színésznő díját idén a 67 esztendős Judi Dench nyerte el, a Richard Eyre rendezte Iris című filmben nyújtott alakításáért. Olyan vetélytársnőket utasított maga mögé, mint Renee Zellweger (Bridget Jones naplója), Sissy Spacek (A hálószobában) továbbá Nicole Kidman. A legjobb férfi alakítás díját az ausztrál Russel Crowe kapta az Egy csodálatos elme című filmért. Crowe 2001-ben már elnyerte a legjobb férfiszínésznek járó Oscar-díjat a Gladiátor című látványos amerikai filmben játszott szerepéért. A francia Amélie csodálatos élete kapta a legjobb díszlet és a legjobb eredeti forgatókönyv díját. Az Egy hétvége a Gosford-Parkban című filmet az Alexander Korda-különdíjjal jutalmazták.

Az 1947-ben alapított Brit Filmakadémia 1949 óta jutalmazza évente díjakkal a filmszakma egyes ágainak legjobbjait. A Bafta-díjak azóta a legrangosabb elismerések közé nőttek, és szakértők szerint gyakran előre jelzik, kik esélyesek a brit akadémiai díjak kiosztását egy hónappal követő amerikai filmakadémiai díjra – közismerten: az Oscar-díjakra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?