A geometrikus vonal lehetőségei

<p>Rimaszombat. Mikroludium címmel nyílt meg Konok Tamás Kossuth-díjas festő- és grafikusművész kiállítása a Gömör-Kishonti Múzeumban.</p>

IBOS EMESE

Konok Tamás a 19. századi magyar szobrászat kiemelkedő alkotójának, a rimaszombati születésű Ferenczy Istvánnak a leszármazottja. Első alkalommal állít ki a gömöri városban, 46 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.

A művész 1930-ban született Budapesten. 1945 és 1949 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola növendékeként Bernáth Aurél és Berény Róbert volt a mestere. 1958-as párizsi ösztöndíját követően fordult az absztrakt felé. Ma Párizsban és Budapesten él.

Konok a geometrikus absztrakció markáns képviselője. Művészetét nemcsak a legnagyobb európai galériákban, hanem a tengeren túl is ismerik és elismerik. Gyakran megküzd a művészet értelmének témájával, a transzcendens életérzés és létünk misztikájának keresése jellemzi alkotásait. Alkotómódszerét a kezdetektől végigkísérik első ötleteinek lejegyzései, melyeket a művész mikroludiumoknak nevezett el (a kifejezés apró játékot jelent). „Ezek az első ötletei azoknak a képeknek, amelyeket később nagyobb méretben is megfestek. Az itt látható képek az életművem bázisanyagát képezik, nagyobb munkáim ebből építkeznek” – emelte ki Konok. A művész elmondta: a kezdetektől elsődleges célja volt, hogy ne ismételje önmagát, nem akart szériákat készíteni, el akarta kerülni a rutinfestészetet, mindig újat igyekezett létrehozni, úgy, hogy kipróbálta a szigorú geometrikus vonal minden lehetőségét. A kiállított alkotások nagyon sokrétűek: kollázsok, montázsok, domborított, kézzel merített papírok, akvarellek, különböző írásjelek, betűstruktúrák. 30x30 cm-es méretben. Ezek a spontán, sokszor játékos feljegyzések az éppen készülő munkáinak alapötleteit jelentik, de önmagukban is kész, befejezett alkotásoknak tekinthetők. A művész jelenleg intenzíven készül hamarosan megnyíló zürichi és párizsi kiállítására.

Konok Tamás harmadszor járt Rimaszombatban. Mint mondta, szüleitől, nagyszüleitől rengeteget hallott a helyről, s örömmel tölti el, hogy a város ápolja Ferenczy emlékét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?