A Fűrész húsba vág a mozikban

ff

Mr. John Kramer, a Kirakós visszatért. A Fűrész-franchise legfrissebb részében a múltba is. Valahová az első és a második epizód közé. Kiszolgáltatottan, sebezhetően. Bosszúra szomjazva.

Alig húsz esztendővel ezelőtt a maláj származású, ausztrál filmrendező/író/producer, James Wan, valamint apródja, Leigh Whannell, leforgatták a Saw című röpke remeket, hogy azzal kilincseljenek a mozi méretes metropoliszában némi alamizsnáért. A Lions Gate Films torkán akadt e suta sikoly. A többi meg már filmtörténelem.

A horrorműfaj Marvel-moziverzumának (Insidious, Démonok között...) legújabb szilánkja bőrbe, húsba mar. Lerágott és -fűrészelt csontokat tör, inakat tép. Zsigerig hatol. Leginkább a Kirakósnak (Tobin Bell) köszönhetően, aki inkább lehetne Szétszedős. Jigsaw a keresetét varázsbabra költötte. Megvezetőinek aprólékosan, fondorlatosan, találékonyan állít csapdát a csapdában. Keresetlen kelepcékben, kinagyított/szélesített kamarathrillerben. Hol durcás nagypapaként, Hide the Pain Harold és Donald Sutherland szerelemgyermekeként, hol a függetlenség angyalaként. Néha öntudatánál.

Rákos, megszámláltattak a napjai. Haldokló életmód-tanácsadóként lenne még egy-két elintéznivalója: becserkészi a fő sarlatánt, cinkosaival együtt. Mégsem vesz elégtételt, inkább felnyitná a szemüket. Segít az embereknek pozitív döntéseket hozni. Rátalálni a lelkükre. Véres játékba csomagolva, hiszen rászolgáltak. „Átvitt értelemben fogalmaz. Ez az ő hepje.” Na, de kinyújtott, kétórás kedvteléssel?

Kevin Greutert – korábbi darabok elrendezője – újra megjelent a színen. Az ő napja is felvirradt. Körömtépő társaival körmöli a cselekményt, mely teljesen esetleges. Mi több, esetlen. Szinte csak alibije, már-már apropója a hentelésnek. Téttel vagy anélkül. Idétlen, időbeli (ön)ellentmondásokkal. Pedig komolyabb koncepcióval, színvonalasabb színészi játékkal újraélezhették volna a széria szablyáit és szabályait. Akár metafilmként, behatolva a kulisszák, színtelen fafalak mögé. Kramer kontra Kramer! A hal(l)hatatlan téma elbírná.

A sajnálatos, váratlan következmények, az elvarratlan szálak, a stáblista utáni jelenet és az izgalmas fogadtatás további büntetéseket generál. Jöhet a tizenegyes! Egy egész fűrésztelep, (al)műfajgyűjtemény: gore, slasher, torture porn. Erős hatásúak, alattomosak, melyek meglesésekor a nézőre a fájdalom hullámokban tör rá. Immunterápiaként fogadhatnánk, a címszereplő maga ajánlja: kísérleti gyógyszerkoktélként, gyógyszer-kombinációban. Kétirányú gyógykezeléssel, egyszeri sebészeti beavatkozással. Megfelelő ingerek és körülmények közepette kihagyhatatlan.

Kaszás Dávid

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?