A francia filmek színe-javát kínálja a Creme de la creme

TALLÓSI BÉLAA pozsonyi Francia Intézet és a Film Europe Media Company másodszor rendezi meg a francia filmek színe-javát kínáló Creme de la creme szemlét, melyet március 12. és 18. között tartanak az ország több városában. Pozsonyban a Film Europe és a Mladosť mozi vetíti majd a francia filmeket.

TALLÓSI BÉLA

A pozsonyi Francia Intézet és a Film Europe Media Company másodszor rendezi meg a francia filmek színe-javát kínáló Creme de la creme szemlét, melyet március 12. és 18. között tartanak az ország több városában. Pozsonyban a Film Europe és a Mladosť mozi vetíti majd a francia filmeket. Kassán a Kaszárnya–Kultúrpark, Nyitrán pedig a Tatra klubmozi ad otthont a francia filmhétnek. Idén három szekcióban kínálja a francia mozi legjavát a Creme de la creme. Az Aktualitások szekció olyan produkciókat tömbösít, melyek az elmúlt évben készültek – közülük kettő (a Sils Maria felhői és A küzdők) a közelmúltban kapott színészi alakítás kategóriában Caesar-díjat.

Volker Schlöndorff ismét második világháborús témához nyúlt Az utolsó éjszaka Párizsban című drámájával. 1944 augusztusában játszódik a történet. A német csapatok meggyengültek, a szövetségesek fokozatosan törnek előre. A többgenerációs katonai család sarja, Dietrich von Choltitz tábornok azt a feladatot kapja, hogy a legfontosabb épületeiben és hídjainál aláaknázott Párizst robbantsa fel. Nagy dilemma előtt áll: áldozza fel magát és családját vagy rombolja le Párizst?

Thomas Cailley A küzdők című filmje négy díjat szerzett Cannes-ban. A fiatalokról fiatalos hangnemben készült romantikus vígjáték főhőse, a tinédzser Arnaud nyáron a család asztalosműhelyében dolgozik. Itt ismerkedik meg Madeleine-nel, akinek magabiztossága egyszerre lenyűgözi és rabul ejti a fiút. Amikor a lány katonai kiképzőtáborba megy, Arnaud is követi őt, és szenzációs kalandokat élnek meg.

Arnaud Larrieu és Jean-Marie Larrieu rendezők A szerelem mint tökéletes bűntény című francia–svájci thrillere hitchcocki izgalmakat ígér. A történet a francia–svájci határ hegyei között játszódik. A hófedte gyönyörű környezet nagyszerű hely arra, hogy bűntények bizonyítékait örökre elfedje. Marc (Mathieu Amalric) írásművészetet oktat az egyetemen, és bolondul a nőkért. Fiatal hallgatóját, Barbarát is behálózza. Első közös éjszakájuk után a lánynak azonban nyoma veszik. A férfit felkeresi Barbara nevelőanyja, Anna (Maiwenn), és nyomozni kezd a lány után. Kutakodása nyomán egyre rejtélyesebb dolgok kerülnek felszínre.

Több film igazi sztárparádéval hódít. Benoit Jacquot Velencében bemutatott Három szív című munkájában Charlotte Gainsbourg, Chiara Mastroianni és Catherine Deneuve játékának örülhet a néző. Olivier Assayas rendező Sils Maria felhői című filmjében Juliette Binoche egy színésznőt alakít, aki asszisztensével (Kristen Stewart) Sils Maria hegyei közé, az Alpok eldugott szegletébe utazik szöveget tanulni.

Az igényes filmek kedvelőinek a francia új hullám nagy öregje, Jean-Luc Godard 3D-s kollázsát, a mozgóképet búcsúztató Godard: Búcsú a nyelvtől című alkotását kínálja a Creme de la creme.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?