Kultúra

A főszereplővel, Gál Tamással beszélgettünk a Pirkóról

Olyan ütős, erős hatású Lucia Klein Svoboda és Petr Klein Svoboda Pirko című mozgóképe, hogy a nézőt – aki egyre inkább menekülne a vásznon kibontakozó kőkemény valóság elől – lelkileg falhoz vágja.
Tallósi Béla

2016. október 12. 20:48

És nemcsak a témával, hanem azzal is, ahogy tálalja, ahogy a színészek az embertelen helyzeteket megélik, ahogy a zene a drámai csúcsokat erősíti.

Ilyen az összhatás. Svobodáék rendezői debütálása azonban az elbeszélés stílusával – bizonyos eseménysorokat bemutató részek elemeltségével – helyenként megzavarja és megtéveszti a nézőt (erősen kell gondolkodni, milyen mértékben reális, hiteles bizonyos életkép, illetve mennyi benne a hozzáadott esztétika, a stilizáltság, a költött elem, s miért stilizált, ami stilizált). A Pirko témájával-sztorijával messzire elrugaszkodik a standard, mindennapi élettértől. A periférián, a biztos egzisztencia nélkül tengődőkről és az ő szociális elesettségüket kihasználó kétes alakokról formál pengeéllel hasító, mélyen a tudatunkba vágó képet, elgondolkodtatva sok egyéb mellett arról is, mekkora felelősség életet adni.

Martina, alias Shakira gyermekotthonban nőtt fel egy eldugott településen, szép természeti környezetben. A külvilággal semmilyen kapcsolata nem alakult ki. De bent rangidősként ő a vezér, neki jár a legjobb fiú kényeztetése a női vécében, őt illeti a kalákában szívott cigiből a legnagyobb rész, ő a döntőbíró.

Mégis alig várja, hogy kikerüljön. Szerelme, Roman, akivel bent együtt tervezgették a kinti jövőt, már korábban elhagyta az otthont. A távozáskor kapott néhány cseh koronával Shakira Prágába utazik. Egy fura, lepukkant kocsmában keresi Romant. A lebuj különc figurái elvezetik őt egy hajléktalantelepre, ahol végre – kiábrándulva ugyan, de – megölelheti szerelmét. (A kocsmai és telepi jelentekre, valamint az itt élők viselkedésének ábrázolására vonatkozik mindenekelőtt, amire fentebb utaltam: az elemelő stilizáltság. Ezeket az élethelyzeteket az addig használt klasszikus narrációtól eltérő, a kísérleti filmnyelvhez közelítő elbeszélői módon jeleníti meg a rendezőpáros.)

Innentől kezdve Shakira – a legtöbb sorstársához hasonlóan – egyre alább szálló tollpihe a szélben. A kényszer (a munkanélküliség, a pénzhiány, a lakhatás kilátástalansága) és a kényszerű helyzetét kihasználva mások sodorják rossz helyzetéből még rosszabba. A lány az otthonban kapott címre, Kladnóba utazik az anyjához. A nő hosszas tépelődés után beengedi sose látott lányát, megvendégeli egy tányérka ketchupos spagettivel, de közli vele, nem tudja, kivel csinálták őt. Egy diszkóban történt, ezért reméli, Shakira szeret táncolni, hiszen a tánctudás is hasznos útravaló (erős része ez a filmnek – stilizálás nélkül, autentikusan van a filmbe emelve a lumpen életmód).

Shakira visszatér Romanhoz, aki a lányt a „kurvastreetre” hajtja, és eladja egy BMW-s maffiózónak. Attól a pillanattól kezdve, ahogy beül a férfi kocsijába, a film egyre durvább. Mindazt, amit a stricije és a kliensek művelnek a lánnyal, kiveri a biztosítékot: néző legyen a moziszékben az, aki szemhunyás, feszengés, undor és megbotránkozás nélkül tud farkasszemet nézni a képsorokkal. Innentől ugyanis emberbőrbe bújt állatok játéka a film. A kilátástalanság netovábbja a lány sorsa.

A BMW-s maffiózó két epizódban van jelen, de így is meghatározó szerepe van, mivel a lányt – Roman közreműködésével – ő löki le a lejtőn. Gál Tamás formálja meg borzongató hitelességgel: plasztikusan építi fel a figurát jól elkapott, jellegzetes mozgásból, testbeszédből, mimikából és úgy, hogy az ábrázolt alak értelmi szintjét is abszolút helyénvalóan tükrözteti a gesztusaiban.

A Pirko – a hasonló témát feldolgozó filmekkel ellentétben – mutat kiutat. Na, de az is milyen!

Válaszol: Gál Tamás színművész

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"250439","attributes":{"alt":"","author":"Fotó: Bontonfilm","class":"media-image","height":"269","title":"Gál Tamás BMW-s maffiózót alakít a Pirko című filmben","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Mikor láttad először a kész filmet?

Néhány hete, a pöstyéni Cinematik fesztiválon volt a film szlovákiai premiere. A szlovák és a cseh kollégáimmal nagyon jó hangulatban érkeztünk meg a vetítésre, aztán amikor kijöttünk, nem voltunk képesek egymáshoz szólni. Amikor először olvastam a forgatókönyvet, az ugyanígy letaglózott, de forgatás közben máshogy érez a színész, a munkájára figyel. Még akkor is, ha mindannyian sokat áldoztunk magunkból a filmért, különösen igaz ez a főszerepet alakító Dominika Zeleníkovára.

Milyen érzésekkel fogadtad annak idején, hogy a „fő gonosz” szerepére kértek fel?

Eredetileg kisebb szerepet kaptam volna. A rendezőpáros hölgy tagja, Lucia Gažiová az évfolyamtársam volt az egyetemen, ő hívott. Mivel ismert, a Poprádon tartott castingra be sem ült. A férje, Petr Klein Svoboda nézett meg, utóbb ő mondta, hogy nagyobb szerepben lát engem. Amikor először szembesültem a figurával, az lesújtó volt. De aminek értelme van, az ritkán rózsaszín. Utólag örülök, hogy egymás után eljátszhattam a két végletet: a Pirkóban, amely öt évig készült, a BMW-s maffiózót, az utca császárát, aztán fél évre rá a kassai Thália Színházban, a Rükvercben az abszolút lecsúszott hajléktalant, amiért tavaly megkaptam a Deszka díjat. A Rükverc kapcsán az édesapámat vettem elő, aki nagyon magas beosztású budapesti nyomozó volt, és onnan csúszott nagyon mélyre; pár hete temettük el. A Pirko maffiózóját több dunaszerdahelyi alvilági figurából gyúrtam össze. A kilencvenes években voltam tizenéves Dunaszerdahelyen, az én generációm életében meghatározó élmény, ahogy uralták a várost. Mindenki ismerte őket, a hatóságok pedig semmit sem tudtak kezdeni velük. Valóságos szubkultúrát alakítottak ki maguk körül. Ha akkoriban megkérdeztél egy gyereket, mi leszel, ha nagy leszel, teljesen normális válasznak számított, ha azt mondta: maffiózó. Az összeütközéseket pedig nem lehetett elkerülni. Kölykök voltunk, nem volt pénzünk, ugyan, mit akarhattak tőlünk? És mégis beleléptek az életünkbe.

Túl vagy a pöstyéni és a pozsonyi bemutatón, néhány napja már a mozikban a Pirko. Milyenek az első visszajelzések? Adhat ez a szerep egy lökést a filmes karrierednek?

Furcsa ez: imádom a színházat, félreértés ne essék, de a film mindig egy nagy, beteljesületlen álmom volt. Ezen a téren elég szerencsétlenül alakult a pályafutásom. Benne van ebben az is, hogy egy kis dél-szlovákiai faluból nehéz filmet csinálni. Meg az is, hogy a siker felé vágtató lovakat, amelyek messze húztuk volna a családomtól, mindig két marokkal fogtam vissza. Forgattam a múltban is: kis szerepem volt a 16 részes cseh sorozatban, a Fekete bárókban, elsőfilmesek munkáiban játszottam. Mindig beleinvesztáltam egy csomó energiát, de ezek művészfilmek voltak, és nem lettek sikeresek. A Pirkótól most sokat remélek. Szerintem egészséges ember nem tetszik önmagának, de ahogy a bemutató után körülvettek a rendezők, producerek, a dicséretek alapján kezdtem elhinni, hogy mégis jól csináltam valamit. Annyi ígéretet kaptam, hogy ha a fele igaz, szép karrier áll előttem. Ezzel a stábbal valószínűleg a jövőben is fogok dolgozni. (as)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.