A fogamzásgátlás új eszköze

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatóság (FDA) engedélyezte az első, bőrön át felszívódó hatóanyagú fogamzásgátló tapasz kereskedelmi forgalmazását. Az Ortho-Evra nevű tapaszt jövő évtől vásárolhatják meg az amerikai nők, egyhavi adag ára a fogamzásgátló tablettákéhoz hasonlóan 40 dollár körül lesz.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatóság (FDA) engedélyezte az első, bőrön át felszívódó hatóanyagú fogamzásgátló tapasz kereskedelmi forgalmazását. Az Ortho-Evra nevű tapaszt jövő évtől vásárolhatják meg az amerikai nők, egyhavi adag ára a fogamzásgátló tablettákéhoz hasonlóan 40 dollár körül lesz. A tablettákhoz hasonlóan négyhetes ciklusban kell alkalmazni, három héten át heti egy tapaszt kell viselni, a menstruáció hete alatt pedig szüneteltetni a kezelést. Míg a naponta szedendő tablettáknál előfordulhat, hogy használójuk megfeledkezik a gyógyszer bevételéről, a tapaszt csak egyszer kell felhelyezni, és egy egész héten át hatásos. Az Ortho-Evra ugyanazokat a hormonokat tartalmazza, mint a fogamzásgátló tabletták, és mellékhatásai is azonosak a tablettáéival.

Túlsúlyos nőknek nem hatásos

Az Ortho-McNeil Pharmaceuticals által kifejlesztett fogamzásgátló tapasz jól szerepelt a klinikai vizsgálatokon, kiderült azonban, hogy a túlsúlyos nőknek nem nyújt elegendő védelmet. A tesztek során 3319 nő viselte a tapaszt különböző ideig, nagy részüknél hatásosnak bizonyult a kezelés. Tizenöten azonban teherbe estek a tesztidőszak alatt, közülük öten 90 kilónál súlyosabbak voltak.

Hosszú távú fogamzásgátlók divatja

A Wired szerint az Ortho-Evra idén már a negyedik engedélyezett új fogamzásgátlási módszer. Az engedélyezett termékek között van egy havi injekció, egy hormonokat kibocsátó, méhbe helyezhető eszköz és egy havonta egyszer a hüvelybe helyezendő fogamzásgátló gyűrű. A korábban engedélyezett hosszú távú fogamzásgátlók között pedig szerepel a Norplant nevű, éveken át hatásos, bőr alá ültethető kapszula, és egy háromhavonta beadandó injekció.

Úszás közben is viselhető

A tapaszt a gyártó szerint a hasra, a fenékre, a vállra vagy a karra kell ragasztani, semmiképpen nem a mellre. Úszás vagy fürdés közben sem ázik le, ha mégis ez történne, a felhasználó egyesével is vásárolhat pótlást. Ha egy napnál hoszszabb ideig nem érintkezik a tapasz a bőrrel, az FDA azt tanácsolja, hogy a felhasználó kezdjen meg egy új négyhetes ciklust, és az első hét során kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert) is alkalmazzon.

Feledékeny nőknek hasznos

A klinikai tesztek során a nők 5 százalékának legalább egy tapasza leázott. Az FDA szerint a tapasz mégis megbízható fogamzásgátló módszer lesz, mivel a tesztek során a felhasználók 90 százaléka nem felejtette el a heti tapaszt felragasztani, a fogamzásgátló gyógyszereket szedő nőknek azonban csak 80 százaléka nem felejtette el mindennap bevenni a tablettát.

Dohányozni tilos

A tapaszból folyamatosan kis mennyiségű ösztrogén és progesztin hormonok szívódnak fel a bőrön át, melyek megakadályozzák a peteérést: ugyanígy működnek a fogamzásgátló tabletták is. A tapasz és a tabletta mellékhatásai és kockázati tényezői is megegyeznek. Rövid távon fejfájást, hányingert, mellfeszülést okozhat, hosszú távon pedig növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, mely szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet, különösen, ha a fogamzásgátlót szedő nő dohányzik. (i-x)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?