A fénybe kapaszkodók filmje

3w

Első játékfilmjét, A cukrászt 2017-ben az ökumenikus zsűri díjazta Karlovy Varyban. Ofir Raul Graizer izraeli rendező friss alkotását, az Amerikát a versenyfilmek kategóriájában vetítették idén, és már szlovákiai bemutatóra vár.

Tomas, az ügyes kezű cukrászmester egy berlini kávézóban szívét-lelkét beleadva készíti finomabbnál finomabb édességeit, amelyekkel egy nős izraeli férfi szerelmét is elnyeri. Eli, az Amerika főhőse úszóedzőként dolgozik Chicagóban, és nemcsak tízéves tanítványai, azok szülei is kedvelik.

Eli Izraelből költözött ki Amerikába. Édesanyját fiatalon elveszítette, apja kegyetlen szigorával nem tudta belopni magát a szívébe. Hogy a lehető legtávolabb kerüljön tőle, elhagyta hazáját és gyerekkori jó barátját, Jotamot. Eli jól él Chicagóban. Elégedett a munkájával, választott hazájával, és már egyáltalán nem foglalkozik a múltjával. Életének korábbi fejezetét hét lakattal zárta le. Egy nap telefonon értesítik, hogy meghalt az apja, a családi házat el kell, hogy adja. Vagyis haza kell utaznia. A begyógyultnak hitt sebek hirtelen újra belobbannak. Eliben felélednek a régi fájdalmak, az apjától elszenvedett fizikai bántalmak, amelyek elől újra csak Jotam mellett tud megszabadulni.

Jotam és Eli szoros baráti kapcsolatban éltek annak idején. Kamaszkori titkaik voltak. Érzelmi titkaik, amelyekről nemcsak másoknak, négyszemközt sem beszéltek. De mindketten tudták, hogy amit egymás iránt éreznek, az több mint barátság.

Jó pár évvel később, már felnőtt fejjel gyorsan megtalálják egymáshoz a visszautat. Jotam menyasszonya, Iris szépséges etióp lány, akit a fiú szülei még mindig nem fogadtak el. Eli szabadon éli az életét. Nincsenek erős kötődései Amerikában. A munkájánál többet semmi nem jelent számára. Izraelben senki nem várja. Jotam sem tud róla, hogy érkezik. Váratlan találkozásukkal új fordulatszámot kap régi barátságuk. Eli megjelenése felkavarja az otthoniak életét.

Ofir Raul Graizer a lélek legfinomabb húrjait pengeti új rendezésében. Hőseit olyan helyzetek elé állítja (a film forgatókönyvét is ő írta), amelyekben egyiküknek sincs könnyű dolga. Eli friss életet lehel egykori otthonába. Iris, az etióp lány, aki virágkötőként dolgozik egy tenyérnyi boltban, szó szerint felvirágoztatja az eladásra szánt ház sivár kertjét. Jotam kamaszkori élményeit hívja elő barátja jelenlétével.

„Három főszereplője van a filmnek, de a történet központi alakja mégiscsak Eli – így a rendező. – A nézőre bízom, hogy a három figura közül melyikük sorsa érdekli a leginkább. Minden szereplőnek megvan a maga drámája. Jotamnak egy baleset után mindent elölről kell kezdenie. Talpra állni, járni, lélekben újra erősnek lenni. Iris az elfogadásáért küzd, hogy Jotam szülei megszeressék végre. A film vezéralakja Eli, tőle veszi át a történet irányítását Iris. Mintha azt mondaná: most az én sztorim következik! Az ő sztorija azonban elválaszthatatlan Jotamétól. Minden fájó momentum ellenére a film tele van szépséggel. Izraelnek azon a részén forgattunk, amely természeti vonzerejével valósággal elvarázsolja az embert. Dimbes-dombos táj, gyönyörű tó, vízesés, napfény… ez mind összefolyik a három szereplő életével. Színekkel akartam megtelíteni a képsorokat. S bár mind a három hősöm nehéz élethelyzetbe kerül, a film ennek ellenére optimista. Semmiképpen nem akartam ítélkezni a figurák döntése felett. Már írás közben is arra figyeltem, hogy a reménynek, az emberi melegségnek helye legyen a történetben. Nem sokkal a lockdown bevezetése után, 2020-ban kezdtük el a forgatást. Azt hittük, közeledik a világ vége. A fénybe kapaszkodtunk mindannyian.”

Első filmjével, A cukrásszal több díjat begyűjtött a világban Ofir Raul Graizer. Minden bizonnyal rangos elismeréseket hoz majd a konyhájára az Amerika is, amely a hatvanas-hetvenes évek mozija előtt tiszteleg finom érzelmeket keltve. A cukrász a szerelemről, az Amerika a legmélyebb barátságról szól. Mindkét film különös háromszögtörténet. Utóbbi annak is ékes példája, hogy a barátság erősebb a szerelemnél.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?