A fehérorosz TV szabotálja Alekszijevics Nobel-díjának átadását

Minszk |

<p>A fehérorosz TV többek között műszaki okokra hivatkozva nem közvetíti Szvetlana&nbsp;Alekszijevics irodalmi Nobel-díjának átadását - jelentette be pénteken a fehérorosz nemzeti rádió és televízió társaság.</p>

"Szervezési, műszaki, pénzügyi és jogi okok miatt a Belteleradiokompanyija nem tervezi a 2015-ös Nobel-díj átadó ünnepségek sugárzási jogának megvásárlását" - tudatta közleményben a rádió és televízió társaság szóvivője.

"Hangsúlyozni kívánom ugyanakkor, hogy a rádió és más televíziós csatornák bőséges terjedelemben beszámolnak erről az eseményről" - tette hozzá.

Szvetlana Alekszejevics december 10-én veszi át a díjat Stockholmban.

A Belteleradiokompanyija teszi ki az Aljakszander Lukasenka elnök által vaskézzel irányított Fehéroroszország médiájának szinte teljes egészét, akit Szvetlana Alekszijevics többször is bírált. 

Az írónő és a hatalom kapcsolata korántsem zavartalan, bár az elnök gratulált a Nobel-díjhoz, amellyel első ízben tüntettek ki fehérorosz állampolgárt. 

Egyedül a Lengyelországból sugárzó Belsat független televíziós csatorna sugározza a díjátadó ünnepséget - mondta a Belsat igazgatója, Aljakszej Dzikavicki az AFP francia hírügynökségnek. 

"Félnek élőben közvetíteni a Nobel-díj-konferenciát, tudják, hogy (Alekszijevics) beszédet fog ott mondani" - mondta az AFP-nek a Fehérorosz Nyelvi Társaság képviselője, Oleg Truszov. "A hatalom azonban nem tudja elhallgatni ezt az eseményt, az emberek tudják, hogy Szvetlana Alekszijevics kapta a Nobel-díjat."

A közösségi portálokon többen fellázadtak amiatt, hogy nem nézhetik élőben a közszolgálati csatornákon a díjátadó ceremóniát.

"Félek, hogy hivatalnokaink nem értették meg, mennyire fontos ez az esemény. Kár. Nézzétek az interneten!" - tanácsolta Facebook-oldalán Julija Csernyavszkaja, Szvetlana Alekszijevics egyik barátnője.

"Mi a kávéházban közvetítjük (az ünnepséget). Belépődíj: egy üveg bor" - írta Aljakszander Vasziljevics, az írók és irodalomkedvelők törzshelyének számító minszki kávéház tulajdonosa.

A 67 éves ellenzéki írónak "a szenvedésnek és a bátorságnak emléket állító polifonikus írásaiért" ítélte oda a Svéd Akadémia a világ legrangosabb irodalmi elismerését október 8-án. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?