A dzsessz legnagyobb humoristája

AJÁNLÓPozsony. A Pozsonyi Dzsessznapok szervezői az utóbbi években kora nyárra is összehoznak egy minifesztivált, általában egy-egy világsztár köré rendezve a programot. Idén ez a világsztár Richard Bona lesz, június 14-én.

AJÁNLÓ

Pozsony. A Pozsonyi Dzsessznapok szervezői az utóbbi években kora nyárra is összehoznak egy minifesztivált, általában egy-egy világsztár köré rendezve a programot. Idén ez a világsztár Richard Bona lesz, június 14-én. Nem először koncertezik Pozsonyban, kísérő zenészként és fő attrakcióként is járt már fővárosunkban.

Basszusgitáros, énekes, zeneszerző és „zenebohóc”, aki bárkivel egy csapásra meg tudja szerettetni a műfajt. 1967-ben született Kamerunban, ahol nagyapja és édesanyja hatására már négyéves korában elkezdett zenélni. A világhírnévhez az út Párizson és New Yorkon át vezetett. Bona korunk fúziós dzsessz-zenéjének legnagyobb alakjaival játszott együtt. Tagja volt a The Zawinul Syndicate-nek, a Pat Metheny Groupnak, a Steps Aheadnek, illetve Bobby McFerrin, George Benson és Mike Stern zenekarának. New Yorkban letelepedve Harry Belafonte vette a szárnyai alá, ő biztatta arra is, hogy szólópályára lépjen. 1999-től jöttek sorban a szólóalbumok, amelyeken fokozatosan kidomborodott saját stílusa is, az afrikai és dél-amerikai zene, illetve a dzsessz, a funk és a progresszív rock elemeivel tarkítva.

Énekhangja sem sokban marad el hangszeres kvalitásaitól, zeneszerzői tehetségének hála pedig dalai hozzáértők és laikusok számára egyaránt élvezhetők. Richard Bona maga a muzsika, ráadásul csak úgy árad belőle a humor és az élet szeretete. Folyamatosan kommunikál a közönséggel, ezért fellépései inkább interaktív találkozók, mintsem szabályos dzsesszkoncertek. Pozsonyban ezúttal a kubai zenéből táplálkozó dalait mutatja meg a közönségnek az afro-kubai Mandekan Cubano projekttel.

A régi vásárcsarnokban fellép még Peter Lipa és zenekara, illetve egy tehetséges fiatal énekesnő, Sisa Fehérová és a Fehero Rocher. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?