A bőség zenés kosarából

<p>Elvonultak a viharfelhők a Sziget Fesztivál egéről, a budapesti önkormányzat megállapodott a szervezőkkel, így mostantól várospolitika és pénzügyek helyett végre a fesztivál kínálatával is foglalkozhatunk e hasábokon. Alakul ugyanis a fellépők listája.</p>

Európa legnagyobb kultúrkempingje idén augusztus 10-15. között zajlik a szokott helyszínen, ahová már több külföldi jár, mint amennyi magyar, de ennek akár örülni is lehet, elvégre nemzetközi eseményről van szó, és Glastonbury vagy Roskilde sem elsősorban a britek, illetve a dánok magánügye. Ráadásul ez a fesztivál az utóbbi két évtized magyar kultúrájának legnagyobb sikertörténete. A rossz nyelvek szerint ezért is próbálta a főpolgámester megsarcolni, a „sikeresek többet is tejelhetnének” – szlogen jegyében. De lássuk a kínálatot.

A Nagyszínpaddal illik kezdeni, ahová a kilencvenes évek popzenéjének legnagyobb újítóit, a Pulp zenekart várják. Jarvis Cocker és csapata 2002-ben emlékezetes műsort adott ugyanitt, és nyilván ők is elégedettek akkori önmagukkal, mert állítólag nosztalgiakoncerttel készülnek. Meglátjuk, ki öregedett többet, ők, vagy a közönségük.

Fellép a fő helyszínen a világ egyik legkedveltebb folk-punk bandája, a Flogging Molly is, akik lemezen sem unalmasak, de élőben állítólag háromszor jobban hatnak érzékszerveinkre. Tapasztalataim alapján ugyanez nem mondható el a Chemical Brothersről, ráadásul az utóbbi években tudatosan közeledtek a mainstreamhez, és hallhatóan nem tett jót nekik a szupersztárság. A szimpatikus Interpol zenekar ezt a csapdát ügyesen kikerülte: máig játszanak kis klubokban is, legfejlebb nem fér be az érdeklődők háromnegyede. Aligha kétséges, hogy idén ők lesznek a Nagyszínpad legjobban várt fellépői. Sokaknak igazi felfedezés lehet a The National, igényes cizellált popzenéjével, vagy Dizzee Rascal, akit a tavalyi BRIT Awards-on az év legjobb férfi előadójává választottak. Tuti befutó a Gogol Bordello, harmadszor hívják őket vissza a szervezők. Elsőre alulsaccolták az érdeklődést, nem lehetett beférni a Wan2 sátorba, a következő évben már a Nagyszínpadon nyomták a New York-i ukrán cigánypunkot a kora esti órákban. Idén remélhetőleg későbbi sávba sorolják őket, mert ezzel minkét fél jól járna.

Formálódik a világzenei kínálat is: szokás szerint az elmúlt év legnagyobb szenzációit, valamint nélkülözhetetlen nagyágyúit prezentálják, ami azért jó, mert nem nekünk kell körbeutaznunk a bolygót, hanem a világ házhoz jön, csak le kell terítenünk egy pokrócot a dombon. Biztosan fellép a sztárcsapatnak számító AfroCubism projekt, a kubai Eliades Ochoa, aki annak idején a Buena Vistás öregekkel kezdett, valamint a tangót megújító argentin-svájci-francia Gotan Project, akiket tavaly, ki tudja, miért, a party-sátorba soroltak. Személyes kedvenceim a katalán Ojos de Brujo, minden lemezük megvan, élőben azonban most fogom látni őket először, ám sajnos utoljára is. A szigeti koncert ugyanis búcsúturnéjuk egyik állomása. Goran Bregovic, a balkán ritmusok professzora már úgy jár Magyarországra, mint haza, idén is hallható lesz elmaradhatatlan Wedding And Funeral Bandjével. A népes francia kolónia kedvéért, valamint a mi megtáncoltatásunkra régi ismerősök érkeznek: a sanzon érzékenységét a punkrock karcosságával kombináló Les Hurlements d’Léo és a hasonló stílusban, bár kicsit klezmeresebben muzsikáló Debout Sur Le Zinc.

Idén végre ismét szabadtéri nagyszínpadot kapnak a kemény zenék szerelmesei. A sátras megoldás nem vált be, azaz gyakran kicsinek bizonyult a sátor, és állandó szauna volt odabent. A hírek szerint utoljára turnézik minden idők egyik legfontosabb heavy metál zenekara, a Judas Priest. Visszatérő vendég a Motörhead, akiknek szerencsére eszükben sincs feloszlani, és szemügyre vehetjük a finn power metál egyik felkapott zenekarát, a Sonata Arcticát is.

Új fesztiválhelyszín az Európa Színpad, ahol az öreg kontinens országainak azon bandái mutatkoznak be, akik odahaza a legismertebbek közé tartoznak, stadionokat töltenek meg, de a nemzetközi színtéren még nem arattak átütő sikereket. Ilyen például a flamand AC/DC-nek is becézett zenekar, a Triggerfinger, vagy Olaszország egyik legnépszerűbb alter-rock bandája, a Verdena.

A Party Arena éjszakánként a DJ-k és a ropni vágyók otthona, előttük azonban az esti sávban a Sziget egyik legizgalmasabb koncerthelyszínének ígérkezik. Fellép például a new rave elektronika egyik zászlóshajója, a Hadouken!, vagy a legtehetségesebb feltörekvő elektronikus zenei kommandó, a Bloody Beetroots Death Crew 77.

És ez még csak a tervezett fellépőlista töredéke, velük született eddig megállapodás. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?