400 ezer euró a revolverért, amellyel majdnem megölték Rimbaud-t

Párizs |

<p>Négyszázharmincnégyezer-ötszáz euróért el egy szerdai árverésen Párizsban a Christie&#39;s árverési háznál az a hatlövetű revolver, amellyel Paul Verlaine megpróbálta megölni Arthur Rimbaud-t egy 1873. júliusi délutánon Brüsszelben - közölte az árverési ház kommunikációs vezetője.</p>

Az akkoriban divatos márkának számító Lefaucheux gyártmányú, 7 milliméteres kaliberű, hatlövetű revolver leütési árát 50-60 ezer euró közötti összegre becsülték.

A vásárló, akinek az állampolgárságát nem közölték, telefonon licitált. Rimbaud szülővárosa, az észak-kelet Franciaországi Charleville-Mesieres nyilvános gyűjtést kezdeményezett, hogy megvásárolhassák a revolvert, de a liciten elért árral szemben semmi esélyük sem volt.

A revolver fontos szerepet játszott a francia irodalom egyik leghíresebb tragédiájában.1873. július 10-én 14 órakor két lövés dördült el a brüsszeli rue des Brasseurs (Serfőzők utcája) egyik szállodai szobájában. Verlaine, aki akkor 29 éves volt, rálőtt a nála 11 évvel fiatalabb Rimbaud-ra. Az egyik golyó a csuklóján sebesítette meg a fiatalembert, a másik gellert kapott a kandallónál, és a falba fúródott. 

A támadás véget vetett a két francia költő közötti gyöngéd viszonynak. Rimbaud feljelentette a Szaturnuszi költemények szerzőjét, akit őrizetbe vettek, bíróság elé állítottak és 1873 augusztusában kétévi börtönre ítéltek. 

A vita a két férfi között még 1873 májusában kezdődött. Verlaine és Rimbaud igencsak viharos szerelmi életet élt. Verlaine újra kapcsolatba kívánt lépni a feleségével, Matilde-dal, akit 1870-ben vett nőül, egy évvel azelőtt, hogy a Részeg hajó szerzőjével találkozott. A sokadik vita után faképnél hagyta Rimbaud-t, és Brüsszelbe utazott, Rimbaud pedig utána ment. Ismét heves viták törtek ki közöttük. Verlaine öngyilkos akart lenni, Rimbaud pedig katonának akart állni. Ittak, sírtak, elmerültek a véget ért szerelmeket követő reménytelenségbe. 

Alig kötözték be a kezét a kórházban, Rimbaud máris el akart utazni Brüsszelből. Verlaine a nyílt utcán ismét megfenyegette a pisztolyával. Rimbaud rendőrt hívott, aki mindkettőjüket őrizetbe vette. 

Verlaine a börtönben töltött 555 nap alatt megírta a Cellulairement (Fogságban) 32 költeményét, amelyeket a Sagesse (Jóság), a Jadis et naguere (Hajdan és minap), a Paralellement (Párhuzamosan) és az Invectives (Bosszantásul) című kötetekben helyezett el. 

Verlaine és Rimbaud még egyszer találkozott egymással 1875-ben, Verlaine szabadulása után, Stuttgartban, ahol Rimbaud átadta barátjának Illuminations (Színváltozások) című prózavers-sorozatának kéziratát.  

A rendőrség lefoglalta az akkoriban igen divatos fegyvert, és átadta a Montigny fegyverkereskedésnek, ahonnan 1981-ben, az üzlet bezárásakor került jelenlegi tulajdonosához, Jacques Ruth belga bírósági végrehajtóhoz, aki sokáig egy beépített szekrényben őrizte. Jacques Ruth-ban azután tudatosult, milyen kincs van a birtokában, amikor a 2000-es évek elején megnézte a  Rimbaud és Verlaine szerelméről szóló Teljes napfogyatkozás című filmet, Rimbaud szerepében Leonardo DiCaprióval. Felvette a kapcsolatot a Belga Királyi Könyvtár restaurátorával, Bernard Bousmanne-nal, aki egy 2004-ben Brüsszelben rendezett Rimbaud-kiállítás kurátora volt.

"Először azt hittem, hogy tréfálkoznak velem, de minden egyezett: a modell, a gyártás helye és ideje. A brüsszeli Királyi Katonai Akadémia ballisztikai munkatársaitól kértünk szakvéleményeket. Meggyőzőek voltak" - mondta Bousmanne a belga médiának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!