32. Kazinczy Napok és 31. Fábry Napok

Kassa. Három, szigorúbban véve másfél nap alatt két rendezvény zajlik le Kassán, remélhetőleg egymással szoros összhangban. A 32. Kazinczy Napok és a 31.

Kassa. Három, szigorúbban véve másfél nap alatt két rendezvény zajlik le Kassán, remélhetőleg egymással szoros összhangban. A 32. Kazinczy Napok és a 31. Fábry Napok témája egyaránt a hazai magyar sajtó, ám míg a nyelvművelők a zsurnalisztika nyelvét elemzik, az irodalmárok a lapokban megjelenő írások stilisztikájával foglalkoznak majd. A szervezők között a Csemadok Országos Tanácsa és kassai városi választmánya mellett a Szlovákiai Magyar ĺrók Társulása (SZMĺT), valamint a kassai Thália Színház nevét is megtaláljuk. A rendezvény holnap este színházi előadással kezdődik, a vendégek megtekinthetik a Tháliában jelenleg futó Kaviár és lencse című darabot. Szombaton Koncsol László, a SZMĺT elnöke adja meg az alaphangot bevezető előadásával, majd Fónod Zoltán irodalomtörténész beszél Fábry Zoltánról, aki nélkül nemcsak a szlovákiai magyar irodalom, hanem a publicisztika is másképp festene. Az Új Szó is górcső alá kerül, lapunk főszerkesztője, Szilvássy József a globalizáció tükrében elemzi a lap távlatait és lehetőségeit. A rendezvény egyik budapesti törzsvendége, Pomogáts Béla arról értekezik majd, milyen veszélyek leselkednek a magyar nyelvre a 21. században. Simon Szabolcs nyelvész a szlovákiai magyar sajtónyelvvel kapcsolatos kutatásainak eredményeit ismerteti a remélhetőleg népes hallgatósággal. A nap folyamán koszorút kap Kazinczy Ferenc domborműve, és átadásra kerül az idei Fábry-díj, vasárnap pedig a résztvevők Stószra utaznak, ahol a stószi remete egykori hajlékában, valamint sírjánál teszik tiszteletüket. Kolár Péter, a Csemadok OT tagja és a szervezet kassai választmányának elnöke elmondta, hogy a Kazinczy Napok anyagi okokból kerültek át tavaszról őszre, az őszből télbe való csúszást pedig az tette indokolttá, hogy Kassán az őszi hónapokban meglehetősen sok kulturális rendezvény zajlott. Ami a témát illeti, az szinte az utcán hevert, hiszen mindkét rendezvény résztvevői újságolvasók, akik érzékenyen reagálnak a cikkekben talált pongyolaságokra, pontatlanságokra, magyartalan megfogalmazásokra. Kolár Péter a két rendezvény jövőjéről tart vitaindító előadást. Ezek a fórumok szerinte ma már inkább a szűkebb szakma érdeklődésére tartanak számot, egy konkrét kérdéskörre fókuszáló 20-30 szakember eszmecseréje gyümölcsözőbb lehet, mint egy száz fős tömegrendezvény. A szervezők várják a sajtónyelv iránt érdeklődőket, újságírókat, olvasókat, tanárokat és diákokat, bár a kassai polgárok részvételével kapcsolatban nincsenek illúzióik. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?