Kultúra

14. Borostyán Fesztivál

ELŐZETESKomárom. Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Borostyán Társaság, valamint a városi művelődési központ a különleges zenei csemegének ígérkező Borostyán Fesztivált.
ÚJ SZÓ ONLINE

2008. augusztus 28. 20:00

breaking

ELŐZETES

Komárom. Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Borostyán Társaság, valamint a városi művelődési központ a különleges zenei csemegének ígérkező Borostyán Fesztivált. A Makám együttes nyár eleji színvonalas gyerekműsora után augusztus 30-án, 16 órától a Tiszti Pavilon szabadtéri színpadán veszi kezdetét a főműsor, melyben a világzene, a népzene és a megzenésített versek előadói mutatkoznak be.

A világzenét játszó budapesti Chalga együttes zenéje lendületes, olykor pörgős volta ellenére is inkább „nagyvárosi hallgató”. Hangszerelése a jazz és a rock világát is megjeleníti. Intellektuális zene, kötött témákkal és kevés improvizációval – mindazonáltal alkotói nemcsak a pontosságot, hanem a játékosságot is maximálisan szem előtt tartják. Hangszereik között fellelhetők az afrikai és arab ütőhangszerek, a dalok általában balladai hangvételre építenek. A Chalga a bolgár, kurd, krétai, laz, török, csángó és magyar népdalok periférikusabb alkotásainak motívumkincséből is merített.

Különleges zenei élményt ígér Emmer Péter és barátainak koncertje is. A komáromi gitárvirtuóz vendége lesz Vermes Gábor basszusgitáros, aki több neves zenekarban játszik (mint pl. a Ricardo Salsa Club, a Révész Latin Jazz Quartett, a szintén dzsesszt játszó Révész-Vermes-Kaszás Trió és a Malek Andrea Band), valamint Balogh László, a fiatal dobtehetség, aki a Babos Gyula által alapított Babos Project Special nevű formációban játszik.

Lakatos Róbert és a Rév zenekar zenei anyaga a népzene és a klasszikus zene metszéspontjában található. Elsősorban a magyar népzenéből indulnak ki, amelyet hol autentikusan, néhol kicsit dzsesszesen, máshol klasszikus zenei feldolgozásként játszanak el. Legérdekesebb darabjaikban a Bartók-műveket visszahelyezik az eredeti, hagyományos falusi környezetbe, megtűzdelve egy-egy improvizációval vagy variációval. Zenéjükben a brácsa és a cimbalom mellett az ének dominál.

A házigazda Borostyán együttes klasszikus és kortárs magyar költők versmegzenésítéseit adja elő, de műsorukban helyet kap egy ír népdalfeldolgozás is. Tagjai szintén több zenekarban muzsikálnak: Udu People ütőegyüttes, Comorra kamarazenekar, Ichtys. Műsorukat színesíti a már hetedik tagnak számító László Péter – a Hats Off! bluesegyüttes tagja-, valamint Emmer Péter gitárvirtuóz játéka is. (n. l.)

Önnek ajánljuk
fuvarozók

A kormányülésen ma dönthetnek a fuvarozók követeléseiről

Balogh Zsolt

Balogh Zsolt: „Végig 110%-on kellett pörögnünk az Eb-n”

sport a tévében

Manchester City–Manchester Utd Ligakupa-elődöntő a tévében

Andrej Danko

Lemondásra szólították fel Dankót a parlamenten kívüli pártok

Rybáriková

Rybárikovával a Fed-kupa döntőjéért

Kyrgios

Kyrgios, a balhés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.