11 jelölés az Aviátornak

Bejelentették az idei Oscar-jelöléseket. A február 27-i Oscar-gáláig nem lesz könnyű dolguk az Akadémia tagjainak, hiszen évek óta nem volt ennyire egyenletesen közepes a mezőny.

Az Arany Glóbusz, a céhek és a kritikusok díjai sem sokat segítettek az előrejelzésekben – nincsenek egyértelmű favoritok. Ennek köszönhetően két forgatókönyv képzelhető el: vagy óriási meglepetéseket tartogat a díjátadó, vagy ősrégi tartozásokat ró majd le az Akadémia nagy ásítások közepette.

Legjobb film

Aviátor: Martin Scorsese háromórás eposza Howard Hughes életéről és szenvedélyeiről se nem a rendező legjobb filmje, se nem a 2004-es évé, de elég jó ahhoz, hogy begyűjtse a rendező számára a várva várt Oscart.

Én, Pán Péter: Gyerekek, kutyuli, meseország és a köhögő anyuci, aki a végén meghal – idén is kell egy ilyen. A színészi alakítások és a visszafogott rendezés élvezhetővé teszik a filmet, amely egyébként éppannyira kiszámítható, mint maga a jelölés.

Million Dollar Baby: Az amerikai közönség nagy kedvence a 75 éves Eastwood harmadik legjobb film-jelölt rendezése. 13 éve nyert a Nincs bocsánat, de a mindenre elszánt bokszolólány története idén megszorongathatja az Aviátort.

Ray: Színészi magánszám Ray Charles élettörténete, amiért Jamie Foxx méltán aratja le a babérokat, a film viszont örülhet, hogy a leggyengébb esélyesként végül bejutott a végső ötbe.

Kerülőutak: New York, Chicago, Los Angeles, Torontó és San Francisco filmkritikusai is Alexander Payne független filmjét találták az év legjobbjának, elnyerte a vígjáték Arany Glóbuszát és temérdek színészi díjat is, mégis előre lehet hörpölni a bort arra, hogy a forgatókönyvírók Oscar-díjával tömik majd be a száját.

Legjobb férfi főszereplő

Jamie Foxx (Ray): 2004 Foxx éve volt, hiszen lejátszotta Tom Cruise-t a színről a Collateral-ban, tripla Arany Glóbusz-jelölésben, ezúttal pedig dupla Oscar-jelölésekben részesült. A jelenleg a legbiztosabb befutónak tűnik szinte minden kategóriát tekintve.

Johnny Depp (Én, Pán Péter): Tavalyi meglepetésjelölése után (A Karib-tenger kalózaiért) Deppnek sikerült idén a duplázás egy kevésbé látványos, de hasonlóan emlékezetes alakítással.

Leonardo DiCaprio (A pilóta): Megnőttek azonban Leonardo DiCapriónak, aki a drámai kategóriában diadalmaskodott (Jamie Foxx komédia/musical kategóriában nyert) két hete, ráadásul élete legkomplexebb alakítását nyújtja Scorsese eposzában.

Don Cheadle (Hotel Rwanda)

Legjobb női főszereplő

Imelda Staunton (Vera Drake): Imelda Kicsoda? – kérdezik sokan továbbra is Hollywoodban, noha a velencei filmfesztivál és az Európa Filmdíj nyertese valóban az év egyik legjelentősebb női főszerepét játszotta el Mike Leigh filmjében.

Annette Bening (Csodálatos Júlia): Nehéz nem elfogultnak lenni Szabó István filmjének dívájával, aki begyűjtötte a szezon legfontosabb díjait, és még élénken él mindenki emlékezetében mellőzése az Amerikai szépség díjesőjének kapcsán.

Hilary Swank (Million Dollar Baby): Pont Annette Bening elől halászta el Hilary elementáris erejű bemutatkozó alakítása A fiúk nem sírnakban 1999-ben az Oscart. Most övé a drámai Arany Glóbusz és a kritikusok imádata, de kizárt, hogy egy 30 éves színésznő élete összesen két jelentős alakításáért mindkétszer Oscarban részesüljön.

Kate Winslet (Egy makulátlan elme örök ragyogása): A jelentősebb kategóriák közül csak a színésznők között tudott beférkőzni a legjobb ötbe. Kate Winsletnek jó gyakorlata van viszont a mosolyogva veszítésben, ezt idén két kategóriában is be kell vetnie valószínűleg.

Catalino Sandino Moreno (Maria Full of Grace)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?