10 éve hunyt el Maár Gyula filmrendező

maár

Valamennyi alkotásának erőssége a hiteles lélektani ábrázolás és az erős dramaturgia.

Első jelentősebb visszhangot kiváltó filmjét 1971-ben forgatta, Prés címmel. A hetvenes évek elején kezdődött közös munkája és barátsága Koltai Lajossal, aki számtalan filmjének operatőre volt és máig Maár Gyulát tartja mesterének.

1976-ban rendezte a Déryné, hol van? című alkotást. A főszerepet felesége, Törőcsik Mari játszotta, aki a cannes-i filmfesztiválon elnyerte vele a legjobb női alakítás díját. 1983-ban Déry Tibor írása alapján forgatta a nemzetközi sikert aratott Felhőjátékot, a főszerepet a hazájában akkor politikai okokból mellőzött cseh rendező-színész Jiří Menzelre osztotta. 1992-ben Törőcsik Mari és Garas Dezső főszereplésével készült a Hoppá, amely a 43. Berlini Filmfesztiválon Magyarországot képviselte. Az 1993-as Balkán Balkán a román Panait Istrati regényei alapján készült, a hét évvel később forgatott Ennyiből ennyi Csíki László novellája nyomán egy erdélyi magyar faluról ad látleletet közvetlenül a romániai forradalom után. Utolsó filmjét 2006-ban készítette Töredék címmel, ebben egy papi rendház zárt, ám gondolatilag sokszínű világát mutatta be.

Maár Gyula forgatókönyveit maga írta. Egy interjúban azt mondta: „legfontosabb erényemnek azt tartom, hogy meg tudom mozdítani a teret. Tehát ha meglátok egy üres teret, kirajzolódik belőle számomra, hogy abban a térben mi lesz a teendő.”    A nyilvánosság előtt sokáig titkolta, hogy fest. Végül barátai unszolásának engedve 2012-ben nyílt alkotásaiból különleges kiállítás Budapesten.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?