Valószínűleg izraeli katona lőtte le tévedésből a palesztin újságírónőt

Sirín Abu Akla

Az izraeli hadsereg hétfőn közzétett vizsgálata szerint valószínűleg egy izraeli katona ölte meg tévedésből Sirín Abu Akla palesztin újságírónőt, az al-Dzsazíra, a katari pánarab televíziós hálózat riporterét május 11-én – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A négy hónappal korábbi, első állásponttal ellentétben a népszerű riporternő a dzsenini menekülttáborban, tűzharc idején bekövetkezett halálának alapos vizsgálata azt a változatot erősítette meg, hogy Sirín Abu Akla egy izraeli katona téves lövése miatt vesztette életét.

Az izraeli hadsereg szakemberei azonban továbbra is úgy vélik, hogy nem dönthető el egyértelműen, és az érintettek ellen nem indul bűnügyi vizsgálat, mert „nem merült fel szándékosság gyanúja”.

Az alapos nyomozás megváltoztatta a hadsereg első, nem sokkal az eset után közzétett álláspontját, mely szerint a palesztinok oldaláról érkezett lövés végzett volna az újságírónővel. A nyomozás későbbi szakaszában a hadsereg nyomozói úgy vélték, hogy csak a lövedék vizsgálatával lehet megállapítani, hogy palesztin vagy izraeli fegyverből származott-e a golyó.

Miután a palesztinok átadták a lövedéket az amerikaiaknak, ballisztikai vizsgálattal az állapították meg, hogy nem lehet biztosan eldönteni, ki lőtte ki azt. Az amerikai jelentés azonban az új izraelihez hasonlóan leszögezte, hogy valószínűleg az izraeli katonák fegyveréből eredt a gyilkos lövedék.

A hétfői izraeli jelentés szerint izraeli katonák páncélozott katonai járművekkel körözött palesztinok letartóztatására Dzseninbe hatoltak, ahol több mint egy órán át tartó tűzharcba kerültek, s az egyik páncélozott járműben tartózkodó katona a palesztin fegyveresek felé lőve találhatta el véletlenül Sirín Abu Aklát.

„Sok irányba viszonozták a tüzet, amerre azonosították a rájuk lövő fegyvereseket” – nyilatkozta egy katonai forrás a ynetnek. „Nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy tűz alá került katona lőtte le véletlenül, bár ismét nem lehet biztosan megállapítani, hogy ki találta el” – tette hozzá.

A katonai főügyész az összegyűjtött megállapítások alapján úgy határozott, hogy nem merült fel bűncselekmény gyanúja, amely indokolná bűnügyi eljárás megindítását. A hadsereg adatai szerint az év eleje óta több mint 70 alkalommal lőttek Dzseninben izraeli katonákra, mely a hasonló ciszjordániai esetek több mint 80 százaléka.

A jelentés hétfői közzététele után Sirín Abu Akla családja bejelentette, ők már négy hónapja tudják, hogy egy  izraeli katona ölte meg az újságírónőt. A család háborús bűnnel vádolta meg Jeruzsálemet, s szerintük Izrael megpróbál kibújni a felelősség alól, miután számos más vizsgálóbizottság szerint izraeli golyó végzett a riporternővel.

„Mivel Izrael nem képes felelősséget vállalni tetteiért, sürgetjük a nyomozás megindítását és tárgyalás lefolytatását a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál. Sirín meggyilkolását nem szabad a szőnyeg alá söpörni” – jelentette be a megölt újságírónő rokonsága.

Nabil Abu Rudina, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász szóvivője a jelentésre azt válaszolta, hogy az izraeli nyomozás új kísérlet a riporternő meggyilkolásáért vállalt felelősség elkerülésére.

Izrael 1967-ben foglalta el Jordániától Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, ahol településeket és kelet-jeruzsálemi lakónegyedeket hozott létre, melyekben csaknem félmillió izraeli él. A palesztinok ezt a területet jövőbeli államuk legfőbb részének tekintik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?