Külföld

UNICEF-segélyeket kaptak palesztin menekültek

Bejrút | Több ezer palesztin menekült családhoz juttatott el segélycsomagokat az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a szíriai főváros, Damaszkusz körüli területeken - közölte Juliette Touma, a szervezet szóvivője.
MTI

2015. május 17. 10:58

Az UNICEF egyebek mellett gyógyszereket és gyermekruhákat szállított a jarmúki palesztin menekülttáborból távozni kényszerült 2500 családnak. Touma szerint a segélyek eljuttatása sikertörténet, ugyanis az elmúlt két évben a szíriai kormány nem engedélyezte számukra a bejutást ezekre a területekre.

Ettől függetlenül sokkal nagyobb segítségre szorulnak a menekültek, mint amennyit nyújtani tudtak ezzel a szállítmánnyal - tette hozzá a szóvivő, utalva arra, hogy az UNICEF 2015-ben csupán hét segélykonvojt tudott átjuttatni a szíriai konfliktusövezeteken keresztül.

A Damaszkusz déli részén fekvő Jarmúk menekülttábort a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők 2013 óta blokád alatt tartják, mivel a tábor már az IÁ támadása előtt is ellenzéki fegyveres erők kezén volt. Az IÁ fegyveresei az előző hónapban foglalták el Jarmúk több részét, és egyéb fegyveres csoportokkal harcolnak a tábor irányításáért. A tábor épületeiben a szíriai kormány légicsapásai is súlyos károkat okoztak. 

A tábor a szíriai polgárháború kitörése előtt mintegy 160 ezer palesztin menekültnek volt az otthona. Áprilisban az ENSZ arról számolt be, hogy 16 ezren laknak a táborban, köztük 3500 gyerek. Ugyanakkor a szíriai kormány közölte, hogy már csak hatezer lakója maradt Jarmúknak, s az emberek menekülése folytatódik. 

A városban a vízforrások szennyezetté váltak és a kutaknak csak húsz százaléka működőképes. Áramellátás naponta egy órában van, továbbá a területen egy orvos maradt, ahhoz képest, hogy a szíriai viszály kirobbanásakor, 2011-ben még 500 volt. Az alapvető árucikkek pedig négyszer-ötször lettek drágábbak - derült ki az UNICEF közleményéből.

Önnek ajánljuk

A forradalomra emlékeztünk

Vida Máté: „Remélem, idővel bevehetetlen erőd lesz”

Frissítve

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom demonstrációja a pozsonyi Szabadság téren

ByeAlex dalával tarolt Ruszó Tibi

Rudolf Nurejev márványtáblát kap Budapesten

Gyilkos után az első áldozat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!