Külföld

Több mint 300 embert, illetve szervezetet jelöltek a békedíjra idén

Oslo | Összesen 304 jelölt, köztük 219 ember és 85 szervezet esélyes az idei Nobel-békedíjra - közölte a kitüntetést odaítélő norvég bizottság kedden. A jelöléseket január 31-ig kellett leadni. A jelöltek számát tekintve rekord évnek számított 2016, amikor 376 jelölés volt, az idei év a negyedik ebben a rangsorban. A jelöltek kilétét a hagyományokhoz híven nem hozzák nyilvánosságra: a szabályzat szerint a névsort csak ötven év multán lehet közzétenni.
MTI

2019. február 12. 17:20

A bizottság egyébként is azt ajánlja mindenkinek, hogy ne hozza nyilvánosságra jelöltje nevét. Ez az ajánlás azonban nem kötelező hatályú, sok név megjelenik a sajtóban.

Értesülések szerint az idei év jelöltjei között van az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), valamint a görög-macedón névvita lezárása miatt Zoran Zaev macedón miniszterelnök és görög hivatali partnere, Alekszisz Ciprasz.

A norvég ellenzéki Szocialista Balpárt több tagja is közölte, hogy az eddig már kétszer is díjazott UNHCR-t jelölték. "Kezelnünk kell a menekültáramlatot új konfliktusok kirobbantása nélkül" - jelentette ki Karin Andersen, az ellenzéki párt parlamenti képviselője a Dagbladet című oslói napilapnak.

A görög és macedón vezetőket európai parlamenti pártcsoportok jelölték.

Uided Bucsamaui, a 2015-ben Nobel-békedíjjal kitűntetett tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett tagja szintén úgy nyilatkozott, hogy Cipraszt és Zaevet jelölte.

A Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ebbe a körbe tartoznak a kormánytagok, törvényhozások tagjai, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok.

A díjat odaítélő bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A díjjal kitüntetett nevét októberben hozzák nyilvánosságra.

A többi Nobel-díjtól eltérően a békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át, de mindegyiket december 10-én.

Tavaly a kitűntetést Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki kurd emberi jogi aktivista vehette át, akik "a nemi erőszak, mint háborús fegyver alkalmazása" elleni küzdelmükért kapták meg a díjat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?