Külföld

Szigorúbb fegyvertartási szabályok az USA-ban?

Washington | Minden egyes tömeggyilkosság után felmerül a kérdés az Egyesült Államokban: változik-e Washingtonban a fegyvertartás szigorításával szembeni politikai ellenállás?
MTI

2012. december 15. 20:05

A 2007-ben a virginiai műszaki egyetemen történt mészárlás, majd Gabrielle Gifford kongresszusi képviselő 2011-es fejbelövése, s a coloradói moziban elkövetett idei ámokfutás után nemleges volt a válasz.

    A Connecticut szövetségi állambeli Newtown Sandy Hook általános iskolájában elkövetett tömeggyilkosság – amely húsz, öt és tíz év közötti gyermek és hat felnőtt halálával az ország történelmének egyik legvéresebb és egyben legfiatalabb áldozatokat követelő mészárlása – a végét jelentheti annak a washingtoni álláspontnak, amelynek alapján a politikusok egy évtizede még csak tárgyalni sem hajlandóak a fegyvertartás szabályainak szigorításáról.

    Erre lehet következtetni Barack Obama elnök beszédéből is, aki szinte könnyek között jelentette ki: "Túl sokszor éltük ezt már át. ( ) Politikai nézetektől függetlenül együtt kell ésszerűen cselekednünk, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat".

    Kérdés, hogy a pénteki mészárlás megtöri-e a szokásos menetrendet, amelyben az általános megdöbbenés a befolyásos fegyverlobbi és a fegyvertartás szigorítását ellenző közvélemény alkotta politikai valóság talaján elhal. Ha a törvényhozók ezúttal reagálnak is, nem tudni, az elnöki felszólítás után elhal-e a kérdés, vagy megindulnak a hagyományokkal szakító, a Demokrata Párt számára nem veszélytelen kezdeményezések.

    Michael Bloomberg New York-i polgármester, a fegyverellenőrzés híve szerint a szembeszökő érzelmek ellenére Obama beszéde nem volt elég határozott. "Mindezeket a fordulatokat hallottuk már korábban is" – mondta.

    Egy bizonyos: mindkét párt óvatosan figyeli majd Washingtonban a fegyverellenőrzéssel és az alkotmánynak a fegyverviselésre felhatalmazó második módosításával kapcsolatos közhangulatot.

    Miután a gyilkosságok aránya a húsz évvel korábbihoz képest az Egyesült Államokban a felére csökkent, az erőszakos bűncselekményeké pedig még ennél is jobban visszaesett, a fegyvertartás kérdésének politikai jelentősége csökkent.

    A júliusban a coloradói moziban történt, 12 halálos áldozattal járó lövöldözés után egy közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 49 százaléka vélte úgy, hogy a fegyvertartást szigorító törvények sértenék a fegyverviseléshez való jogukat, míg 43 százalékuknak volt ellentétes a véleménye. Az 1999-ben a Columbine Egyetemen elkövetett lövöldözés után még minden második amerikai támogatta a fegyvertartás szigorítását.

    A Demokrata Párt jóval korábban lemondott a szigorúbb fegyvertartásról, mert úgy találta, hogy ezzel csak veszíthet. Obama ugyan javasolta a katonai jellegű fegyverek tartásának szövetségi törvénnyel való újbóli betiltását, de nem túl nagy nyomatékkal.

    A coloradói támadás után Obama beszédében sejtette, hogy a fegyvertartási törvény szigorítását kezdeményezi a kongresszusban, de egy nappal később a Fehér Ház közölte, hogy az idei választási évben erről nincs szó. Obama a Giffords republikánus képviselő elleni tucsoni merényletkísérlet után is "hatékony lépéseket" sürgetett a fegyvertartási törvényben, majd rövidesen elhallgatott a kérdésről.

    Újraválasztása után Obama most szabadabban nyúlhat a vitatott kérdésekhez. Megvan rá az esély, hogy legalább egy megüresedett helyet a fegyvertartás szigorításának hívével tölt be a kérdésben megosztott legfelsőbb bíróságban.

    Az elnökválasztási kampány közepén történt coloradói mészárlás után – nem kívánva összekülönbözni a fegyverviselőkkel - az Obama vezette Fehér Ház a fegyvertartással kapcsolatos alapvető jogok mellett állt ki. A pénteki iskolai lövöldözés után azonban az elnök főként a fájdalomról és arról beszélt, hogy cselekedni kell, nem pedig a fegyverviselési jogokról. A fegyvertartással kapcsolatos politika normáit tekintve a megfigyelők szerint már ez is repedést jelent a status quón.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.