Stabilra javította Csehország adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

cseh korona

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, „AA mínusz” szintű devizaadósság-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a cseh szuverén osztályzatot.

Az osztályzati kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításának indoklásában a Fitch kiemelte azt a véleményét, hogy Csehország várható hosszú távú makrogazdasági folyamataira nem gyakorolt tartós hatást a koronavírus-járvány és az energiaár-emelkedés kettős sokkja.

Az inflációs sokk nem járt az inflációs várakozások elszabadulásával, és a hiteles monetáris politika elősegítette az infláció meredek ívű lassulását – áll a Fitch elemzésében.

A cég hangsúlyozza, hogy a teljes kosárra számolt tizenkét havi cseh infláció januárban már csak 2,3 százalék volt a decemberben mért 6,9 százalék után.

A Fitch Ratings várakozása szerint a 2024-2025-ös időszakban a harmonizált inflációs ráta éves átlagban 2,2 százalékra csökken a 2023 egészében mért 12 százalékos átlagról.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított cseh államadósság-ráta 44,6 százalék lesz az idén, és 2027-ig 44,1 százalékra csökken, jórészt az elsődleges államháztartási hiány várható mérséklődése révén.

Az elemzés kiemeli, hogy Csehország államadósság-rátája nem érte el a Fitch által az energiahordozók ársokkjának kezdetén várt szintet, és a hitelminősítő várakozása szerint 2025-ben is az „AA” besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok 48,4 százalékos mediánszintje alatt marad.

A Fitch Ratings hangsúlyozza: a Csehországra érvényben tartott elsőrendű „AA mínusz” osztályzatot a hiteles cseh makrogazdasági és monetáris politika, valamint az EU-tagságból eredő robusztus intézményrendszer támasztja alá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?