Külföld

Sarkozy cáfolja a vádakat

Párizs | "Soha nem követtem el olyan cselekményt, amely ellentétes lenne a köztársaság vagy a jogállam alapelveivel" - jelentette ki szerdán Nicolas Sarkozy volt francia államfő a TF1 nevű francia tévécsatornának adott interjújában.
MTI

2014. július 3. 09:30

Az exelnök, aki ellen szerda hajnalban hivatalos eljárást indítottak korrupció, befolyással való üzérkedés, valamint nyomozási titok megsértése miatt, azt állította, hogy soha nem élt vissza senki bizalmával. Sarkozy szerint ellenlábasai politikai eszközként használják Franciaország igazságszolgáltatási rendszerét. Elemzők szerint a volt elnök ezzel a kijelentésével a kormányzó Szocialista Pártra célozhatott.

"Az országunkban, amely az emberi jogok és a jogállamiság hazája, vannak olyan dolgok, amik szervezetten történnek. A franciáknak meg kell ezeket ismerniük és lelkiismeretesen el kell dönteniük, hogy mit kezdjenek velük" - mondta az egykori államfő. A volt köztársasági elnök elmondta, hogy "sokkolták" a vádak, majd hozzátette: "mindent megtettek azért, hogy hamis képet alakítsanak ki róla".

Ez volt Sarkozy első jelentősebb televíziós interjúja, amióta 2012-ben elvesztette az elnökválasztást a szocialisták jelöltjével, Francois Hollande-dal szemben. A volt államfő ellen szerda hajnalban, csaknem 15 órás kihallgatását követően indult hivatalos eljárás.

Sarkozyt egy februárban indított nyomozás keretében vették rövid időre őrizetbe. Sarkozy év elején lehallgatott telefonbeszélgetései alapján felmerült a gyanú, hogy ő és ügyvédje az igazságszolgáltatáson belül saját információs hálózatot működtetett, amely törvénytelen módon részletesen tájékoztatta őket a Sarkozyt érintő ügyészségi vizsgálatok menetéről. Kiderült, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírója egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak. Kedden az ügyvéd és a bíró ellen vádat emeltek.

Önnek ajánljuk

Volzová: Sokáig haboztam, hogy egyáltalán utazzak-e Szlovákiába

Kočner az adóhivatalban is befolyást akart

Veszélyben a mobiltelefonok és a SIM-kártyák 

Fico: Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Čaputová New Yorkban részt vesz az ENSZ Közgyűlésén és a klímacsúcson is

A kenyér mint kapaszkodó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?