Külföld

Robbanás egy francia atomerőműben

Flamanville | Robbanás volt a francia város atomerőművének géptermében, nukleáris szivárgás nem történt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. február 9. 14:30

Tíz óra körül történt a robbanás, heten megsérültek – számolt be róla a Reuters. Az atomerőmű az ország észak-nyugati részéb, az Atlanti-óceán partján fekszik. 
„Nem kellett rendkívüli állapotot hirdetni, mivel nem történt nukleáris szivágrás, a gépteremben ugyanis nincs sugárzó anyag” – írta az Ouest-France lap honlapja.
 
Az MTI beszámolója szerint öten könnyebb füstmérgezést szenvedtek, de senki nem sérült meg. „Jelentős technikai esemény történt, de nincs szó nukleáris balesetről, s az incidensnek már vége” – közölte Olivier Marmion, a prefektus kabinetfőnöke.
 
A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók és a mentők, de az úgynevezett rendkívüli riasztási tervet nem léptették életbe a hatóságok, miután nincs sugárzásveszély. A BFM hírtelevízió is azt közölte, hogy a robbanás a nukleáris övezeten kívül, az erőmű gépházában történt, és nincsenek környezetszennyezési kockázatai. Az incidens oka egyelőre ismeretlen, az erőmű két reaktora közül az egyiket leállították.
 
Franciaország lakossági energiaszükségletének 80 százalékát az országban működő 19 atomerőmű összesen 58 reaktora biztosítja. Flamanville-ben a harminc évvel ezelőtt épített jelenlegi atomerőmű közelében áll majd üzembe 2018 végén az európai nyomottvizes reaktor (EPR), amelynek teljesítménye 1600 megawatt lesz (a paksi atomerőmű teljesítménye reaktoronként 500 megawatt), és már zajlik egy további  építésének az előkészítése is az ugyancsak normandiai Penly-ben.

 

Önnek ajánljuk

Jóval több pénz kellene 
a szlovákiai földrendezésre

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?