Oroszországban is „jóvilágvan”

<p>Nem sok, vagy tán annál is kevesebb hazai magyar zenekar mondhatja el magáról, hogy Moszkvában és Nyizsnij Novgorodban koncertezett.</p>

A párkányi Jóvilágvan novemberben töltött egy hetet Oroszországban a Moszkvai Magyar Intézet meghívására, amely nemcsak az anyaországi, hanem a határon túli magyarság bemutatását is célul tűzte ki idei, illetve jövő évi programjában. Mindezt az intézet munkatársai olyan formában igyekeznek megvalósítani, hogy a fiatalos lendület önmagát fogadtassa el az orosz közönséggel. Ez esetben magyar nyelven éneklő szlovákiai csapatot kerestek, zeneileg is izgalmas repertoárral. Így esett a választás a 2007-ben alakult Jóvilágvanra, akik saját stílusukat „pszichedelikus popkatyvasz”ként határozzák meg. A katyvaszban megtalálhatók a drum’n’bass, a funky, a jazz, a ska, a reggae és a pop elemei, a zenekar legeredetibb újítása azonban a népzenei motívumok gyakori alkalmazása. A szövegek nagy részét Baranyovics Borisz fiatal költő és rapper írja, aki a csapat tiszteletbeli tagjaként szintén részt vett az oroszországi miniturnén, a zenéért pedig a billentyűs, hegedűs és harmonikás Trencsik Pál felelős, aki a SZMAZE idei tehetségkutatóján elnyerte a legjobb zeneszerzőnek járó díjat.
A Jóvilágvan két koncertet adott Oroszországban, az elsőt a moszkvai Rythm&Blues Caféban, a másodikat pedig a Nyizsnij Novgorod-i népszerű Rekord Klubban. Elmondásuk szerint mindkét helyen lelkes és barátságos fogadtatásban részesültek. „Érdekes orosz mentalitás, hogy nem csupán az egyes számok végén fejezik ki tetszésüket, de a számok közben is random tapsba és lelkesítésbe kezdenek. Élmény volt előttük játszani. Főleg Novgorodban számított unikumnak egy idegen nyelvű zenekar fellépése, a közönség kíváncsi, érdeklődő és rendkívül nyitott volt” – áll a zenekar élménybeszámolójában. A zenészek vonaton abszolválták a BudapestMoszkva-Novgorod-MoszkvaBudapest távot. A hat nap alatt lehetőség nyílt az ismerkedésre, városnézésre is, az ott szerzett tapasztalatok pedig erőt és bátorítást adnak nekik a további munkához. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?