Külföld

Oroszország bírálja, hogy nem engedik be a motorosokat

Moszvka | Hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra, hogy a lengyel hatóságok nem engedték az országba belépni az Éjszakai Farkasok nevű orosz motoros klub tagjait – jelentette ki kedden Szergej Andrejev, Oroszország varsói nagykövete. Andrej Bobrovszkij, a motoros menet vezetője a fehéroroszországi Bresztben leszögezte, hogy mindenképpen véghezviszik tervüket.
MTI

2015. április 28. 18:29

A lengyel hatóságok hétfőn a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából Moszkvától Berlinig végigvonulni szándékozó Putyin-párti motoros klub 27 tagjától tagadták meg a belépést a Breszt-Terespoli fehérorosz-lengyel határállomásnál. A lengyel külügyi tárca még pénteken egy Oroszországnak átadott diplomáciai jegyzékben kifogásolta beutazásukat.

A Rosszija 1 tv-nek nyilatkozva az orosz diplomata indokolatlannak nevezte az intézkedést és sajnálkozását fejezte ki miatta. "A hasonló helyzetek természetesen nem maradnak következmények nélkül a kapcsolataink jövőjére nézve" – jegyezte meg a nagykövet. "A győzelem 70. évfordulója és minden, ami ezzel kapcsolatos, számunkra igen kényes téma" – tette hozzá.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja kegyeletsértő döntésnek nevezte a lengyel lépést. "A lengyel hatóságoknak nincs joguk megakadályozni, hogy orosz állampolgárok megemlékezzenek a nácizmus elleni harcban elesettekről. Ez szégyenteljes megfeledkezés Auschwitzról és Majdanekről" – írta Dolgov a Twitter mikroblog portálon a megszállt Lengyelország területén működő egykori náci német haláltáborokra utalva.

Az orosz külügyminisztérium az eset kapcsán magyarázatot kért Lengyelországtól. A tárca közleményében "mélységesen elítéli azokat a lépéseket, amelyek a történelem konjunkturális átírására, valamint a Lengyelországot és a világot a fasizmustól megmentők iránti kegyeletsértésre utaló szándékról tanúskodnak".

Az Éjszakai Farkasok bejelentették, folytatni fogják tervük megvalósítását, de tervezett új útvonalukat nem közölték. Az emlékmenet vezetője, Andrej Bobrovszkij kedden a fehéroroszországi Bresztben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a lengyel határőrök tájékoztatásuk szerint felvették a motoros menet résztvevőinek nevét a schengeni övezetből kitiltottak listájára.

Bobrovszkij ugyanakkor kijelentette: "Eldöntöttük, hogy mindenáron megvalósítjuk az utunkat. Minket nem engednek be, hát más motorosok mennek (helyettünk)". Szavai szerint attól még, hogy a klub több tagjától megtagadták a belépést, "az Éjszakai Farkasok nem kettő, hanem ezer tagot számlál. Sokan már Európa területén tartózkodnak".

Az emlékmenet vezetője arról is beszámolt, hogy a klub kezdeményezését nemcsak Oroszországban, de Lengyelországban, Fehéroroszországban és Csehországban is támogatják. Mint mondta, nem csak az Éjszakai Farkasok tagjai csatlakozhatnak a menethez, hanem más országok motorosai is.

Új tervük részleteiről azonban nem beszélt. "Ezt bizalmasan kezeljük, hogy ne tudjanak bennünket megzavarni" - tette hozzá Bobrovszkij. Korábban Németország visszavonta a menet egyes résztvevőinek vízumát. Az eredeti tervek szerint a motorosok Minszket, Bresztet, Wroclawot, Brnót, Pozsonyt, Bécset, Münchent és Prágát érintve érkeznének május 9-én Berlinbe.

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs megegyezés az MKP és a Híd között

Frissítve

Hetekig is eltarthat a Tátrában rekedt barlangászok mentése

VIDEÓ: Puskás-díj - Zsóri Dániel gólja is a jelöltek között

Tizenhat fiatalkorú volt a Párkányban elfogott illegális bevándorlók között

Anya csak egy van, de bízhatunk benne?

Rolls-Royce Dawn: a várt pirkadat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?