Külföld

Obama: szégyellnivaló a newtowni tömeggyilkosság feledésbe merülése

Washington | Szégyellnivalónak nevezte Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a newtowni tömeggyilkosság feledésbe merülését, és kijelentette, hogy szenátusnak a fegyvertartás megszigorításáról áprilisban megtartandó szavazása több mint egy évtized óta a legjobb alkalom a fegyveres erőszak visszaszorítására.
MTI

2013. március 28. 21:00

 "Szégyelljük magunkat, ha elfelejtettük (a tömeggyilkosságot)" - mondta az elnök a Fehér Házban a tavaly december 14-én, a Connecticut állambeli Newtownban megölt 20 kisiskolás szüleinek jelenlétében elmondott beszédében.
    "Én nem felejtettem el azokat a gyerekeket" - tette hozzá.
    Az elnök hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy az idő múlásával csökkenjen a fegyvertartás megszigorítására irányuló eltökéltség. Arra kérte az amerikaiakat, különösen a felelős fegyvertulajdonosokat, hogy gyakoroljanak nyomást a kongresszusra az erre irányuló kezdeményezésének támogatása érdekében.
    Obama felhívta a figyelmet arra is, hogy fegyvertartás megszigorítása kemény ellenállásba ütközik. (A fegyverlobbi vezető szervezete, az ötmillió taggal rendelkező Nemzeti Lőfegyverszövetség /NRA/ az elmúlt hetekben-hónapokban több demokrata szenátort is megpróbált a maga oldalára állítani.)
    Az elnök olyan helyzetben mondta el beszédét, amikor a fegyvertartás megszigorítását célzó törvények elfogadásának kilátásai egyre bizonytalanabbak, noha a közvélemény-kutatások egybehangzó állítása szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka támogatja, hogy szigorítsák meg a fegyvervásárlók előéletének pszichikai és bűnügyi szempontból történő ellenőrzését.
    A demokrata többségű szenátus várhatóan meg fogja szavazni a fegyvervásárlók hátterének komolyabb vizsgálatát, ám a félautomata fegyverek szövetségi tilalmának visszaállítása és a tölténytárak kapacitásának korlátozása már nem biztos, hogy megkapja a szükséges támogatást. A szövetségi felsőház ugyanakkor várhatóan szigorítani fogja az illegális fegyverkereskedőkre kiszabható büntetéseket, és növeli az iskolák biztonságának támogatását is.
    A törvényt jóvá kell hagynia a republikánus többségű szövetségi képviselőháznak is.
    A CNN és az ORC egy március közepén készített, közös felmérése szerint az amerikaiaknak már csak 43 százaléka támogatja a fegyvertartás törvényi szigorítását. Ez az arány közvetlenül a newtowni tragédia után még 52 százalék volt.
    A lanyhuló támogatottság felélénkítése érdekében Michael Bloomberg New York-i polgármester a napokban 12 millió dolláros, saját finanszírozású országos televíziós és akciókampányt indított el.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Tallósi malom

Natúrpark lehetne a Csallóköz

napsütés

Ilyen időnk lesz hétfőn

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.