Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Federal Reserve

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,00–5,25 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A döntés megfelelt a többségi piaci várakozásoknak.

A Fed 500 bázispontot átívelő tíz egymást követő emelés után először tart szünetet a monetáris szigorításban.     

A kamat legutóbb 2006 júniusától 2007 szeptemberéig állt 5,25 százalékon, amikor 4,75 százalékra csökkentették.

A kiadott közlemény értelmében az irányadó kamat célsávjának változatlanul tartása lehetővé teszi a testület számára a további gazdasági információk és azok monetáris politikára gyakorolt hatásának értékelését.

Az amerikai jegybank egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

Annak eldöntésére, hogy milyen mértékű további monetáris politikai szigorítás lehet megfelelő az infláció visszatérítéséhez idővel a 2 százalékos célhoz, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC figyelembe fogja venni a kumulatív szigorítás, illetve annak késleltetése hatását a gazdasági teljesítményre, a pénzügyi folyamatokra és az inflációra.    

A Fed 2022 márciusában vetett véget a gazdaságösztönző célú „zéró-közeli” kamatpolitikájának, amikor a 2020 márciusa óta érvényes 0,25 százalékról 25 bázisponttal 0,50 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot. A jelenlegi monetáris szigorító fázist az infláció visszaszorítása érdekében indította el a Fed.

Javított kissé a gazdaság növekedési kilátásain

Az idei GDP-növekedést a márciusi kamatdöntő ülés alkalmából kiadott prognózisában jelzett 0,4 százalékról 1,0 százalékra emelte a testület.

A következő évben azonban 1,1 százalékos növekedésre számít a Fed a márciusban jelzett 1,2 százalék helyett, 2025-re pedig 1,8 százalékra teszi a GDP-növekedés ütemét 1,9 százalék helyett.

A Fed javított a foglalkoztatás alakulásának kilátásain, a munkanélküliségi ráta eszerint az idén 4,1 százalékos lehet, szemben a márciusban jelzett 4,5 százalékkal. Jövőre és 2025-ben pedig 4,5 százalékra csökkenhet a mutató az előző prognózis 4,6 százalékáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?