Külföld

Nem a papírforma jött be, Romney jobb volt Obamánál

ÖSSZEFOGLALÓWashington. A tévénézők 67 százaléka szerint a republikánus Mitt Romney nyerte meg az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáját – közölte egy órával az esemény után a CNN.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 5. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Washington. A tévénézők 67 százaléka szerint a republikánus Mitt Romney nyerte meg az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáját – közölte egy órával az esemény után a CNN. A hírtelevízió és az ORC International közvélemény-kutató intézet villámfelmérése szerint csak a tévénézők 25 százaléka találta jobbnak Barack Obama elnököt. Persze az ilyen gyorsfelmérést nem kell túlértékelni, csak pár nap múlva derül ki, hogy a tévévita befolyásolta-e és milyen mértékben a választókat. Az is érdekes, hogy a nézettség szintén elmaradt a várakozástól.

David Gergen, a CNN centrista kommentátora szerint Romney szerda este összeszedettebb volt, mint bármelyik korábbi szereplése során. A Denveri Egyetemről közvetített 90 perces, legkevesebb 40 millió néző által követett vita témája az amerikai gazdaság és a belpolitika volt. Romney többször bírálóan lépett fel, Obama pedig védekezésre kényszerült, ám a vita nem fordult kölcsönös sárdobálásba, miként az a negatív kampányból következhetett volna. „Miért volt Obama ma este annyira szomorú és zavart? Elvesztette a ma esti párbajt, és talán elvesztette a választást is” – írta a Twitteren Andrew Sullivan, a Daily Beast publicistája.

Chris Chilizza, a The Washington Post elemzője szerint különbséget kell tenni a józan-komoly és a mogorva-érdektelen megjelenés között, és az elnökre az utóbbi volt a jellemző. Úgy látta, Obama egy alkalommal, amikor a moderátor, Jim Lehrer kérdést tett fel neki, azt a benyomást keltette, hogy inkább máshol lenne már. Chilizza szerint a rosszkedvű Obama nem az a vezető, akire az emberek szívesen szavaznának.

Szóvá tette, hogy Obama, noha kézenfekvőnek tűnt, nem használta fegyvereként sem az ellenfele által alapított Bain Capital befektetési cég vitatható ügyleteit, sem pedig Romney „47 százalékos beszédét”, amelyben a volt massachusettsi kormányzó gyakorlatilag segélylesőnek nevezte az amerikai társadalom jelentős részét. Chilizza úgy vélekedett, Romney ezen az estén nemcsak jól felkészült volt, de olyannak mutatkozott, aki alkalmas az elnökségre és a gazdasági problémák kompetens, tényeken alapuló kezelésére.

A The Wall Street Journal szerkesztőségi cikke szerint a polémiában Romney dominált, aki „a republikánus elnökjelöltek legjobb vitateljesítményét nyújtotta” Ronald Reagan 1980-as szereplése óta. A lap szerint a kihívó mesterien bánt a tényekkel és érvekkel.

A Fox News által megszólaltatott republikánus és demokrata szakértők egyaránt Romneynak ítélték az első mérkőzést, rámutatva, hogy sokkal energikusabbnak és összeszedettebbnek mutatkozott ellenfelénél. Barack Obama hátországának vezető lapja, a Chicago Tribune úgy látta, az első menetben nem történt sem kiütés, sem súlyosabb hiba, s Romney éles eszűnek és stabilnak mutatkozott az összecsapásban.

A The Los Angeles Times egyértelműen és „minden vonatkozásban” a republikánus kihívónak ítélte oda az első összecsapást. Ugyanakkor rámutatott, 1984-ben a hivatalban lévő Reagan és 2004-ben az ugyancsak az újraválasztásáért harcoló ifj. George Bush is langyos teljesítményt nyújtott az első szópárbajban. (MTI, ú)

Önnek ajánljuk
RegioJet

Marad a káosz a RegioJet vonalán

fuvarossztrájk

Újra blokád alá kerültek a határátkelők

168 millió euró a nyomtatott sajtóban

Egyre több hamis eurót foglalnak le

Több mint 24 órája oltják a tüzet Nagysurányban

Több mint 24 órája oltják a tüzet Nagysurányban

koronavírus

Koronavírus – Németországban is megerősítettek egy megbetegedést

karate

Edzőtáborok seishinesekkel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.