Külföld

Nem a Charlie Hebdo miatt gyilkolták meg Nyemcovot

Moszkva | A bűnügyi nyomozás lezárultával bebizonyosodott, hogy gyilkosai nem azért ölték meg Borisz Nyemcovot, mert az orosz ellenzéki vezető kiállt a Mohamed prófétát karikatúrán ábrázoló Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap mellett - jelentette ki hétfőn Vlagyimir Markin, az orosz Nyomozó Bizottság (SzKR) szóvivője.
MTI

2016. június 21. 09:35

Markin kijlentette, hogy a bűntény miatt megvádolt öt csecsen férfi - Zaúr Dadajev, Sadid Gubasev, Hamzat Bahajev, Tamerlan Eszkerhanov és Anzor Gubasev - a gyilkosságot "nyereségvágyból vagy megrendelésre, összeesküvés alapján, csoportosan" követte el. A szóvivő szerint a tetteseknek legkevesebb 15 millió rubelt ígért a szökésben lévő, ugyancsak csecsen Ruszlan Muhugyinov és mások.

Az SzKR szóvivője elmondta, a nyomozás nem erősítette meg két vádlott állításást, miszerint Nyemcovon amiatt álltak bosszút, mert védelmébe vette a muszlimok prófétáját kikarikírozó rajzot.

Markin rámutatott, hogy a merénylet szervezése még 2014 szeptemberében, vagyis jóval a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége ellen 2015. január 7-én elkövetett támadás előtt megkezdődött, mi kizárja, hogy az ellenzéki politikussal vallási gyűlöletből kiindulva végeztek volna.

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettest 2015. február 28-ra virradóra több lövéssel ölték meg Moszkva belvárosában, a Kreml falánál húzódó Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A politikus ukrán barátnőjével gyalogosan a közelben lévő lakása felé tartott. 

Nyemcov a 2013-ban hatalomra került Nyugat-barát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött össze az ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról. Megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek Nyemcov az egyik szervezője volt.

Április végén a meggyilkolt politikus lánya, Zsanna Nyemcova azt kérte, hogy az SzKR indítsa újra és terjessze ki az apja ügyében lefolytatott nyomozást és azt kérte, hogy a már letartóztatott személyek mellett emeljenek vádat az orosz belügyi egységek kötelékébe tartozó, zömmel csecsenekből álló Észak zászlóaljban szolgáló Ruszlan Geremejev és fivére, Artur ellen.

A hivatalos lakásnyilvántartásból kiderült, hogy Artur Geremejevé volt az a moszkvai ingatlan, amelyben a Nyemcov-gyilkossággal eddig megvádolt személyek laktak. A folyamodvány kitér arra is: noha a nyomozás megállapította, hogy a gyilkossághoz köze lehet Alibek Gyelimhanovnak, az Észak zászlóalj parancsnokának, a csecsen belügy három munkatársának, valamint Szulejman Geremejev csecsenföldi szövetségi szenátornak is, őket alapos kihallgatásnak nem vetették alá és nem folytattak le ellenük minden lehetőséget kimerítő nyomozást.

Zsanna Nyemcova azt is kérte, hogy ne válasszák le a nyomozásról a bűntény megrendelésével és megszervezésével vádolt Ruszlan Muhugyinov ügyét, aki ellen novemberben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Muhugyinov ugyanis Ruszlan Geremejev sofőrje volt.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
suli

Zöldet kaptak az iskolai egészségügyi dolgozók

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

pénz euró

Komoly tervek szerepelnek Galánta idei költségvetésében

emma caputova

FOTÓK: Čaputová lánya a Vouge magazin címlapjára került!

közlekedés

Busz Pozsonytól Rajkáig: ki állja a cehhet?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.