Megismétlik a belgrádi önkormányzati választást, nem tudott felállni a közgyűlés

szerb parlament

Ismét helyi önkormányzati választást kell tartani Belgrádban, mert egyik párt sem tudta biztosítani a kellő többséget a városi közgyűlésben – jelentette be Aleksandar Sapic, a Szerb Haladó Párt (SNS) politikusa, Belgrád polgármestere.

A városi képviselő-testület ülését előbb február 19-én, majd március elsején kellett elhalasztani, mert nem volt jelen elegendő képviselő, hogy felálljon a 110 tagú testület.

A december 17-i előrehozott önkormányzati választáson a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vucic – Belgrád nem állhat meg nevű listája 49 képviselői helyet szerzett, míg a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista 43-at. A Mi – A nép egy hangja nevű listának hat, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) pedig öt mandátum jutott.

A választást követően az ellenzék tiltakozásba kezdett, mert szerinte szavazatlopás és számos más csalás történt a voksolás során. A választási bizottság ezeket a vádakat megalapozatlannak minősítette, és kihirdette a végeredményt.

Sem az eddig Belgrádot vezető SNS-SPS koalíciónak, sem az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen listának azonban nem volt meg a kellő többsége a képviselő-testületben, ezért a Mi – A nép egy hangja lehetett volna a mérleg nyelve, ám annak képviselői egymással sem tudtak megegyezni, így a tömörülés darabokra hullott.

Mivel határidőn belül nem alakult meg a fővárosi közgyűlés, új voksolást kell tartani a fővárosban, amelyet a kiírástól számítva 45-60 napon belül le is kell bonyolítani. A választást az országgyűlés elnöke írhatja ki, ám a december 17-i előrehozott parlamenti választás után a parlament is csak február 6-án alakult meg, és a házelnököt még meg sem választották, előbb ennek a lépésnek kell megtörténnie. Sajtóinformációk szerint március 12-én ül össze a képviselőház, hogy megválassza a parlament elnökét, aki azonnal kiírhatja a belgrádi voksolást.

A decemberi választásokat követően az ellenzék éppen a voksolás megismétlését követelte, így a közgyűlés megalakulásának sikertelenségét a saját győzelmüknek nevezték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?