Külföld

Macron: a migrációellenesek fő ellenfele vagyok

Koppenhága | A migrációt ellenzők legfőbb európai uniós ellenfelének mondta magát Emmanuel Macron francia elnök szerdai koppenhágai nyilatkozatában.
MTI

2018. augusztus 30. 09:09

Emmanuel Macron - TASR-felvétel

"Nem fogok engedni a nacionalistáknak és a gyűlöletbeszéddel politizálóknak. Ha engem akarnak látni a fő ellenzéküknek, igazuk van" - mondta a francia államfő újságírók előtt dániai látogatásán.

Macron egyebek között Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter előző napi találkozójára reagált.

Az AFP francia hírügynökség jelentésében emlékeztetett arra, hogy a magyar kormányfő kedden Milánóban tárgyalva hősnek nevezte az olasz belügyminisztert, és fő európai vetélytársának minősítette a francia elnököt. "Az Európai Néppártban (EPP) két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő "fel akarja robbantani" az EPP-t, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja" - jelentette ki Orbán Viktor.

"Ha úgy ítélik meg, hogy Franciaország ellensége a nacionalizmusnak és a gyűlöletpolitikának, annak az Európának, amely (...) nem kényszerít ránk semmilyen felelősséget és szolidaritást, akkor igazuk van" - mondta Emmanuel Macron.

 

2018. augusztus 30. 08:33

Marine Le Pen szerint alapvető fontosságú Orbán és Salvini találkozója

"A következő napokban és hónapokban mélyreható döntéseket kell hoznunk arról, hogyan kezeljük a bevándorlás kérdését, ez komolyságot és felelős szellemiséget feltételez, kitartva az olyan értékeink mellett, mint a menedékhez való jog, mindezt őszinte politikával mind a származási országokra, mind az európaiakra vonatkozóan. Orbán Viktor és Matteo Salvini nem ezt javasolják" - fejtette ki a francia elnök.

Szeptember 20-án Salzburgban európai uniós csúcstalálkozót tartanak, ennek fő témája lesz a 27 tagállamot megosztó bevándorlás kérdése. Ez az egyik fő témája a jövő tavaszi EP-választásnak is.

"Éles ellentét van Európában a nacionalisták és haladáspártiak között" - szögezte le Emmanuel Macron, aki jelenleg Dániában és Finnországban tesz körutat, hogy "haladáspárti" európai szövetségeseket keressen a nacionalista és populista kormányokkal szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Zajban is lehet aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?