Külföld

Leszerelték és elárverezik az ulánbátori Lenin-szobrot

Ulánbátor | Levették a talapzatáról és elárverezik az ulánbátori Lenin-szobrot, amely 58 éven át "díszítette" a mongol főváros központját.
MTI

2012. október 14. 14:31

Fővárosiak és újságírók sokasága gyűlt össze vasárnap a város központjában, hogy nyomon követhesse az eseményeket. Helyszíni beszámolók szerint a négyméteres szobrot daruval vették le a talapzatáról, de még nem szállították el a helyszínről.

    Rövid beszédet mondott a városi hatóságok egyik képviselője, hangsúlyozva, hogy Lenin és Sztálin idején több mint 30 ezer mongol vált a kommunista elnyomás áldozatává. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség megjegyzi: a szónok nem tett említést arról, hogy Lenin idején Mongólia nagy segítséget kapott Moszkvától függetlenségi törekvései valóra váltásához, és a második világháború befejezéséig a Szovjetunió volt a világ egyetlen országa, amely elismerte függetlenségét és 1921-ben diplomáciai kapcsolatot létesített vele.  
    A 17. század második felében Mongólia a Kínát uraló mandzsu Csing-dinasztia uralma alá került, 1911-ben szabadult fel, majd orosz protektorátus lett. Mongólia függetlenségét 1921. július 11-én nyilvánították ki. 1924-ben a szovjetek bábkormányt juttattak hatalomra, amely kikiáltotta a Mongol Népköztársaságot. 
    Mongóliában a Szovjetunió felbomlása után kezdődött meg a demokratikus átalakulás, de a Lenin-szobor leszerelésére csak a politikai légkör gyökeres változásával érett meg az idő, miután a júliusi parlamenti választáson a Mongol Demokrata Párt került hatalomra. Ulánbátor polgármestere a demokraták egyik pártalapítója, a harcias kommunistaellenességéről ismert Bat Uul Erdene lett, és ő döntött úgy, hogy a városnak meg kell szabadulnia a Lenin-szobortól.
    A város szívében, az Ulan-Bator szállodával szemben álló szobrot árverésbe bocsátják, és állítólag már vannak rá vevők. A szobrot "olcsón adják": kikiáltási ára mindössze 400 ezer tugrik (körülbelül 290 dollár). A városi hatóságok azt tervezik, hogy a helyéra a négy évvel ezelőtti, politikai indíttatású zavargások áldozatainak emlékére állítanak szobrot.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.