Lengyel katolikus politikus: "Semmi esetre sem fogadhatunk be muzulmánokat"

Varsó |

<p>A lengyel katolikusok megosztottak abban a kérdésben, hogy kövessék-e Ferenc pápa útmutatását, aki arra kérte az egyház híveit, hogy nyissák meg szívüket és a plébániákat az Európába érkező menekültek előtt.</p>

"A migránsok befogadása kérdésében Ferenc pápa téved" - jelentette ki pénteken Jaroslaw Gowin ismert katolikus politikus, az Egyesült Jobboldal parlamenti frakciójának vezetője. "Semmi esetre sem fogadhatunk be muzulmánokat" - mondta, hozzátéve, hogy Lengyelország csak olyan menekülteket fogadhat be, akik készek elfogadni az ottani élet szabályait. A pápa bírálata egy közéleti személyiség szájából meglepőnek tűnhet egy túlnyomórészt katolikus európai országban, de visszatükrözi az általános hangulatot az etnikailag csaknem egységes Lengyelországban - írta az AP amerikai hírügynökség. Sokan arra is hivatkoznak, hogy a volt kommunista ország, a gazdasági növekedés ellenére, még túl szegény ahhoz, hogy megengedhesse magának menekültek befogadását. "Először a lengyelországi szegény családokról kell gondoskodnunk, és csak azután segíthetünk a menekülteknek" - mondta az AP-nek egy egyedülálló anya.  A Super Express bulvárlap pénteki karikatúráján egy hajléktalan hídlakó így beszél: "örömmel befogadunk migránsokat. Van bőven hely a híd alatt". Az Európai Bizottság által javasolt kötelező kvótarendszer értelmében a 38 milliós Lengyelországnak mintegy 12 ezer menekültet kellene befogadnia. Varsó eddig 2 ezer bevándorló befogadását ajánlotta fel két éven belül, és közölte, többet is tud fogadni, amennyiben igazi menekültek, és nem gazdasági migránsok. A kötelező kvótával azonban a lengyel kormány nem ért egyet. Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet alapítója kijelentette, hogy szívesen befogad menekülteket a saját otthonába, sőt még főz is nekik, ha a felesége nem ellenzi. "Meg kell osztanunk az utolsó darab kenyeret a szükséget szenvedőkkel. Emberek vagyunk" - jelentette ki Walesa, de hangsúlyozta, "mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a helyzetünk destabilizálását".  A Balti-tengerhez közeli Gniewino volt az első lengyelországi település, amely bejelentette, hogy kész befogadni három szíriai családot, és munkát is biztosít számukra, egy Poznanhoz közeli egyházközség hívei pedig több mint 24 ezer zlotyt (1,8 millió forint) gyűjtöttek össze a menekültek lakásgondjának megoldására. Ugyanakkor a katolikus Karitász szóvivője, Pawel Keska kijelentette: "Lehetetlen követni Ferenc pápa útmutatását Lengyelországban, mert itt nincsenek szíriai menekültek".
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?