Külföld

Leállt a gyártás a Hyundai négy kínai üzemében

Szöul | Múlt hét közepétől kezdve fokozatosan leállt keddre a gyártás Dél-Korea legnagyobb autógyártója, a Hyundai Motor Co négy kínai üzemében alkatrészhiány miatt - közölte a vállalat kedden.
MTI

2017. augusztus 29. 19:29

A Beijing Hyundai Motor Co, a Hyundai Motor és a kínai BAIC Motor Corp 2002 óta működő közös vállalata múlt hét óta a gyártás fokozatos leállítására kényszerült négy kínai üzemében. A leállás oka alkatrészhiány, mivel az egyik kínai beszállítót - a kínai-dél-koreai feszültség miatt csökkenő eladások miatt - nem tudta időben kifizetni a Beijing Hyundai Motor Co, így a beszállító nem hajlandó tovább kiszolgálni partnerét. További részleteket nem közöltek.

A négy üzem együttes gyártási kapacitása eléri az évi 1,35 millió járművet.

Az április-júniusi időszakban éves szinten 64 százalékkal estek vissza a Hyundai eladásai Kínában, a vállalat negyedéves profitja 2010 óta a legkisebb volt.

Az év első felében a Hyundai 321 ezer járművet értékesített Kínában, 42 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A Hyundai Motor Co. bevételarányos jövedelmezősége 5,4 százalék lett az első hat hónapban, 1,2 százalékponttal alacsonyabb a 2016. első fél évinél. A Hana Financial Investment befektetési tanácsadó által végzett felmérés eredménye szerint a Hyundai Motor 12 nagy autógyártó bevételarányos jövedelmezőségi rangsorában négy helyezéssel a kilencedikre esett vissza.

Autóipari szakértők szerint a dél-koreai autógyártók jövedelmezőségének romlása egyrészt a megnövekedett marketingköltségeik, másrészt pedig a Kínával kialakult politikai feszültség miatt következett be, ami nagymértékben visszavetette eladásaikat a világ legnagyobb autópiacán.

Az eladásokat a politikai fejlemények is befolyásolják. Az Egyesült Államok májusban - a kínai tiltakozás ellenére - hadrendbe állította a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) Dél-Koreában.

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel kedden reggel, ez átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott - közölte a dél-koreai hadsereg.

Kritikus ponthoz jutott a válság a Koreai-félszigeten - jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján, amelyen arra is utalást tett, hogy Peking szerint a válság kialakulásáért a nukleáris és rakétateszteket végző Észak-Korea és a közös hadgyakorlatokat tartó Egyesült Államok és Dél-Korea is felelős.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?