Késő hajók, 600 százalékos áremelkedés: mi lesz az üzemanyaggal és az élelmiszerekkel?

getty

A Vörös-tengeren keresztül árut szállító konténerhajókat a jemeni lázadók támadják. A Nemzetközi Valutaalap szerint a szállítmányok száma idén csaknem harmadával csökkentek.

A támadások miatt néhány hajózási társaság arra kényszerült, hogy hajóit hosszabb útvonalra terelje a Jóreménység-fok körül, Afrika déli részén. Ezáltal elkerülhető a Vörös-tenger, amelyen a Nemzetközi Hajózási Kamara szerint a világkereskedelem mintegy 12%-a szokott áthaladni. „A bizonytalanság szintje rendkívül magas, és a jövőbeli fejlemények fogják meghatározni a változások mértékét és a kereskedelmi minták eltolódását” – mondta Dzsihád Azour, a Nemzetközi Valutaalap Közel-Kelet és Közép-Ázsia osztályának igazgatója újságíróknak egy online tájékoztatón. A kérdés szerinte az, hogy ez a kereskedelmi útvonalakban bekövetkező jelentős változás kezdete-e, vagy átmeneti visszaesés, amely megnöveli a szállítási és biztonsági költségeket.

A közel-keleti helyzet változását ma senki sem tudja megjósolni. „A problémát abban látom, hogy a konfliktus gyorsan átterjedhet Izrael határain, és magával ragadhatja a Közel-Kelet nagy részét. Olyan stádiumban vagyunk, amikor még nem lehet valamiféle tűzszünetről beszélni” – mondja Andor Šándor biztonsági elemző.

A Finlord elemzője, Boris Tomčiak szerint Európába főleg Ázsiából importálnak árukat, ahol szerencsére a legalacsonyabb az inflációs nyomás. Élelmiszereket inkább Észak- vagy Dél-Amerikából, illetve a kakaó esetében Nyugat-Afrikából importálnak. „Az üzemanyag ára enyhén emelkedett, mivel Európának a Perzsa-öbölből vagy Indiából kell importálnia. Európa raktárai viszonylag tele vannak, így nem áll fenn az áruhiány veszélye. Ami az inflációt illeti, az utóbbi hónapokban a szolgáltatások felé mozdult el, amelyeket egyáltalán nem érintenek a nemzetközi szállításra vonatkozó korlátozások. A válság a jövőre nézve lehetőségként is felfogható. Az európai vállalatok jobban mérlegelik majd a geopolitikai kockázatokat, és Európában tartják a termelést ahelyett, hogy Ázsiába helyeznék át” – tette hozzá Tomčiak.

Pavel Škriniar, a Swiss Life Select pénzügyi elemzője szerint minden nagyobb léptékű konfliktusnak globális hatása van. „A szállítási idő bármilyen növekedése a költségekben is megmutatkozik. A szállítás árának emelése azonban pozitív hatás is lehet azzal, hogy megtaláljuk olcsóbbá tételének módját. Ezek egyike a szélenergia felhasználása a tartályhajók vagy a konténerszállító hajók meghajtására” – tette hozzá Škriniar.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?